13 czerwca 2022 roku odbyła się inauguracja, unikatowego w skali Polski, projektu edukacyjnego – Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, stanowiącego profesjonalne wsparcie w rozwijaniu umiejętności zawodowych najzdolniejszych uczniów szkół ponadpodstawowych o profilach gastronomicznych. Twórcą projektu jest Belvedere Gourmet Group, firma o ponad 30-letniej tradycji, świadcząca usługi kulinarne na poziomie premium, w której portfolio znajdują się tak znane marki jak: Restauracja Belvedere, Belvedere Catering by Design i Mój Prywatny Kucharz, a teraz również Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere.
Otwarcie Akademii Mistrzów Smaku odbyło się w Restauracji Belvedere. Do udziału w wydarzeniu zostały zaproszone osobowości z branży gastronomicznej, osoby zarządzające, pedagodzy i uczniowie szkół średnich oraz media branżowe. W czasie inauguracji odbyły się dwie debaty, w których omówiona została idea utworzenia Akademii, zasady jej funkcjonowania oraz korzyści zarówno dla uczniów, szkół jak i jej Ambasadorów.
Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianiu pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie. Swój kunszt Studenci Akademii będą doskonalić pod kierunkiem wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii.
Ostatnie dwa lata – pandemia i jej wszystkie odsłony, początki kryzysu gospodarczego, a następnie działania wojenne w tak bliskim sąsiedztwie – ekstremalnie poturbowały branżę HoReCa. Podobnie było we wszystkich dziadzinach edukacji młodzieży. A tam, gdzie przygotowanie zawodowe i praktyki mają szczególną ważność, ten czas miał podwójnie negatywny oddźwięk. To jeden z powodów, dlaczego zdecydowaliśmy się podjąć pełną wyzwań inicjatywę organizacji akademii, która wśród młodej kadry ma zadbać o doskonalenie zawodowe oraz odbudowę prestiżu zawodu gastronoma. We współpracy ze szkołami zawodowymi i uczelniami wyższymi, ogólnopolskimi i regionalnymi organizacjami branżowymi oraz przedstawicielami biznesu zdecydowaliśmy się rozpocząć projekt Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. W każdej rocznej edycji akademii będziemy szukać młodych ludzi z pasją, aby uczyć ich zawodu z najlepszymi trenerami kulinarnymi. Będzie to czas pełen wyzwań, czas inspiracji, nauki nowoczesnych technik kulinarnych oraz dotknięcia nowych trendów. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie. – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.
Pierwszy rok Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere startuje już we wrześniu 2022 roku. Do prestiżowej nauki będą mogli przystąpić uczniowie, którzy wcześniej przejdą kwalifikacje w szkole a następnie zdadzą egzamin kwalifikacyjny przygotowany przez Akademię.
Program Akademii to bezpłatna, roczna edukacja podzielona na dwa semestry, podczas której przekazywana wiedza będzie wykraczać poza naukę szkolną. Koncentruje się na pokazaniu nowoczesnych technik, nowych trendów, daje wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, która ułatwia start na obranej ścieżce zawodowej. Plan kształcenia zakłada uczestnictwo w całodziennych pokazach i warsztatach praktyczno-teoretycznych prowadzonych przez mistrzów kulinarnych i ekspertów Akademii. Adepci będą zdobywać kwalifikacje nie tylko kulinarne, ale także z dziedzin związanych z zarządzaniem strategicznym organizacji, marketingiem marki osobistej, psychologią i dietetyką.
Młode talenty będą miały możliwość uczestnictwa w eventach obsługiwanych przez Grupę Belvedere, na których zdobywać będą doświadczenie związane z obsługą najbardziej prestiżowych wydarzeń w Polsce nawet do 5000 osób. Będzie to dla nich unikalna szansa poznania tajników kulinariów od środka, m.in. w profesjonalnym centrum logistyczno – produkcyjnym wyposażonym w najlepszej jakości sprzęt gastronomiczny.
Ale to nie wszystko. Uczniowie z najwyższymi ocenami otrzymają od Akademii nagrody rzeczowe, a dla najlepszego ucznia przewidziana jest znakomita nagroda specjalna: kulinarna edukacja pod okiem gwiazdkowego szefa kuchni, będąca zarazem podróżą do wybranego przez Akademię miasta Europy.
Zdajemy sobie sprawę, że ludzie w Waszym wieku potrzebują pewności i wsparcia w wyborze drogi. Będziemy Wam w tym pomagać, będziemy partnerem który podzieli się doświadczeniami, opowie o kulinarnych inspiracjach i trendach. Praca w gastronomii jest wspaniała, ale i wymagająca. Dlatego, ważna jest w tej pracy mądrość i poważne jej traktowanie. Musicie wiedzieć, że branża gastronomiczna nie znosi amatorki. To Wy będziecie odpowiedzialni za satysfakcję gości, odwiedzających restauracje, Wasze przyszłe miejsca pracy. Goście najchętniej wracają do miejsc z najlepszą obsługą i znakomitą kuchnią. Aby to zagwarantować potrzeba jest pasja, dzięki której będziecie kochać to, co robicie i co Was codziennie będzie napędzać. – mówił w panelu dyskusyjnym podczas inauguracji Bartosz Brzoza – Dyrektor Generalny Chefs Culinar Polska, sponsor główny Akademii.
Podczas Inauguracji zaprezentowano sylwetki trenerów kulinarnych Akademii, wśród których znajdują się znane osobowości sceny gastronomicznej w Polsce, w tym trzech przedstawicieli Belvedere Gourmet Group, w kolejności alfabetycznej: Adam Chrząstowski, David Gaboriaud, Łukasz Guziński, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Daria Ładocha, Tomasz Łagowski, Maciej Rosiński, , Michał Toczyłowski, Maciej Wiśniewski, Agata Wojda , Krystian Zalejski, Grzegorz Zawierucha. Wspierającą kulinaria wiedzą ekspercką, dzielić się będą między innymi profesorowie warszawskiej uczelni SGGW – Artur Głuchowski i Hanna Górska-Warsewicz, eksperci niezależni – Renata Kozłowska, Tomasz Kolecki, Wojciech Pasko, osoby z mediów – Katarzyna Bosacka, Paweł Gruba, Zosia Ślotała – Haidar. przedstawicielka Belvedere Gourmet Group, psychodietetyk – Angelika Motopulos.
Udział w Akademii Mistrzów Smaku to nie tylko dla mnie wielki zaszczyt, ale również możliwość realizowania pewnej misji, którą niegdyś przepowiedziała mi moja babcia. Powiedziała, że urodziłam się po, by karmić ludzi – nie miała na myśli tylko jedzenia, ale również to, że dzielenie się z ludźmi doświadczeniami, wiedzą czy pasją to pewnego rodzaju przywilej. Sama przeszłam ciężką i długą drogę, by nauczyć się wielu rzeczy, ale jakiż to miałoby sens, gdybym nie mogła tej wiedzy przekazywać dalej. Wierzę w młodych ludzi i ogromnie mnie cieszy i pasja i zaangażowanie. A stare przysłowie mówi: dajcie mi ucznia, a stanę się nauczycielem. Więc nie pozostaje mi nic innego, jak za tym podążać. – spuentowała swoją obecność w Akademii Daria Ładocha, trenerka kulinarna w projekcie, a także w Instytucie Sztuki Kulinarnej w Warszawie, ekspertka z dziedziny zdrowego żywienia, na co dzień gotującą w magazynie porannym „Dzień Dobry TVN”.
Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej, jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też, Akademia zakłada ewolucje zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także Mecenasów mogących objąć ją opieką.
Akademia została objęta patronatem honorowym przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego oraz Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęła redakcja Horeca Business Club.
Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych: facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku, instagram.com/akademiamistrzowsmaku