Bon gastronomiczny dla pracowników firm

0
1611

Kilka dni temu pisaliśmy o pomyśle dyskutowanym w rządzie dotyczącym wprowadzeniu bonu gastronomicznego, aby podratować sytuację branży restauracyjne. Oto kilka założeń tego projektu.

Pomocą dla gastronomii ma być finansowane przez budżet państwa bony, o których wspomina wiceminister Olga Semeniuk w rozmowie dla portalu Money.pl.

Olga Semeniuk, wiceminister rozwoju, pracy i technologii
„Jednym z pomysłów są bony do restauracji, które pracodawca rozdałby swoim pracownikom. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilkunastu dni decyzja zapadnie.”

Dodała także, że bon gastronomiczny miałby funkcjonować na podobnej zasadzie jak bon turystyczny, który jest był wprowadzony wiosną ubiegłego roku i działa do tej pory. Możliwości skorzystania z takiej opcji niestety są co chwila przez rząd ograniczane, więc pomoc branży turystycznej odkłada się w czasie. Pocieszające jest jednak to, że bon jest ważny jeszcze przed rok.

Bon gastronomiczny miałby być finansowany w całości lub jakiejś części i byłby do wykorzystania przez pracowników w lokalach, ale tylko na wynos. Zatem to wskazuje, że bon miałby działać tylko w okresie gdy restauracje pozostają zamknięte.

Olga Semeniuk, wiceminister rozwoju, pracy i technologii”
„Warianty są różne, natomiast rozmawiamy oczywiście o wariancie związanym z przekazaniem tego bonu bezpośrednio pracodawcy.”

Warto tutaj przypomnieć, że w Wielkiej Brytanii w ubiegłym roku rząd dopłacał gościom restauracji 50% do rachunku. Do akcji przystąpiło 73 tys. lokali, a sam pomysł cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem i mocno pomógł branży. Akcja trwała tylko miesiąc, po czym otworzono restauracje, ponieważ uznano, że nie są one miejscem rozprzestrzeniania się wirusa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.