Z każdym rokiem zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, na co wpływ ma także pandemia. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach, a wraz z noworocznymi postanowieniami wracamy do aktywności fizycznej. Trend ten nie jest bez znaczenia dla coraz popularniejszych diet pudełkowych, które są dodatkowo bezpieczną i wygodną alternatywą na zapewnienie sobie pełnowartościowych posiłków w czasie pandemii.
Czas postanowień noworocznych to okazja do pozytywnych zmian i troskę o siebie. Wiele z nas z różnych powodów na warsztat wybiera właśnie kwestię zdrowego żywienia, a obiektem zainteresowania – szczególnie chcących zaoszczędzić czas – stają się cateringi dietetyczne. Firmy je oferujące codzienne dostarczają pod wskazany adres klienta gotowe zestawy specjalnie przygotowanych, szczelnie zapakowanych posiłków na każdą porę dnia. Usługa ta staje się coraz popularniejsza wśród Polaków. Według raportu firmy Pomelo pt. „Rozwój cateringu dietetycznego w Polsce” wartość rynku cateringu dietetycznego w Polsce w 2020 roku sięgnęła około 1 mld złotych, a zamówienia na diety pudełkowe wzrosły o 35% w porównaniu z rokiem 2019. Popyt na tego typu usługi podyktowany jest zmianą naszych nawyków i stylu życia, na które wpływ miały także lockdown i pandemia. Catering dietetyczny to opcja dla zapracowanych, nielubiących lub nieumiejących gotować, ale chcących żywić się w określony, zbilansowany lub po prostu smaczny sposób – z raportu Pomelo wynika, że 69% zamawiających diety pudełkowe nie ma czasu gotować, natomiast ponad 15% nie lubi tego robić.
Częściej zwracamy uwagę na to, co jemy
Z usług cateringów dietetycznych często korzystają osoby, które chciałyby zadbać o swoją sylwetkę lub po prostu zdrowo się odżywiać, ale nie wiedzą, jak przygotowywać zbilansowane posiłki. Aż 60% badanych raportu pt. „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” deklaruje, że stara się odżywiać zdrowo każdego dnia, a 63% uważa, że dieta pudełkowa to dobra metoda na prowadzenie zdrowego stylu życia i rozpoczęcie racjonalnego odżywiania. Z cateringu dietetycznego skorzystało już 12% respondentów badania, a 46% myśli o wypróbowaniu go w przyszłości.
Pudełkowe zestawy pomagają także zwiększyć samodyscyplinę i regularność posiłków, zaplanować jadłospis oraz unikać podjadania, a rozmaity wybór diet jest w stanie sprostać zarówno osobom odchudzającym się, sportowcom czy wegetarianom i weganom. Nie bez powodu osoby te decydują się na catering dietetyczny – posiłki składające się na nie przygotowywane są przez profesjonalnych dietetyków, a ich celem jest dostarczenie optymalnego rozkładu składników odżywczych i mineralnych.
Dieta pudełkowa a jakość i bezpieczeństwo
Firmy oferujące diety pudełkowe muszą szczególnie zadbać o jakość produktów, która zostaje wystawiona na próbę podczas transportu gotowych posiłków. Spowodowane jest to złożoną logistyką i specyfiką dostarczanych dań, które przygotowywane są ze świeżych produktów o krótkim terminie ważności. Posiłki zapakowane powinny zostać w szczelne pudełka i być przechowywane w chłodni w odpowiednych warunkach temperaturowych, a ciąg chłodniczy musi zostać zachowany do momentu dostawy zestawu pod drzwi klienta.
– Zapewnienie standardów higieny i bezpieczeństwa staje się jeszcze ważniejszą kwestią w czasach pandemii, kiedy klienci przywiązują do tego szczególną wagę. Kluczowe jest przestrzeganie zasad na linii produkcyjnej i używanie sterylnych opakowań od sprawdzonych producentów. Ważna jest stała kontrola warunków transportu, w tym czystość i odpowiednia temperatura w samochodzie chłodniczym oraz stan opakowań, które nie mogą być w żadnym stopniu uszkodzone – mówi Jérémy Laurens, CEO firmy Blulog, dostarczającej nowoczesne rozwiązania monitoringu temperatury w magazynowaniu i transporcie.
Bezpieczeństwo diet pudełkowych w obecnych czasach nabiera na znaczeniu także z powodu bezkontaktowej formy zamawiania i dostawy posiłków – otrzymujemy możliwość zaopatrzenia się w zdrowe dania na każdą porę dnia bez konieczności wychodzenia z domu czy wizyty w sklepie i stania w kolejkach.