Chłopskie Jadło zaprasza na kuchnię podlaską

0
1341

W restauracjach Chłopskie Jadło, sieci należącej do Sfinks Polska, rusza cykl podróży kulinarnych po kuchniach różnych regionów Polski. W pierwszej odsłonie kulinarnych wypraw w Chłopskim Jadle można poznać smaki Podlasia. W menu znalazły się regionalne dania, takie jak chłodnik litewski, knysze z kurkami, kartacze czy zaguby nadbużańskie. Wkładka „Kuchnia Podlaska” jest dostępna we wszystkich restauracjach sieci.

–  Tradycyjna kuchnia polska, którą oferujemy w restauracjach Chłopskie Jadło czerpie z kuchni regionalnych, stąd pomysł, by rozpocząć cykl kulinarnych wypraw. Najpierw zabieramy naszych gości w podróż po smakach Podlasia, gdzie na styku odmiennych kultur powstała unikalna kuchnia. Jej podstawą są ziemniaki, których w tym regionie używa się jako głównego składnika wielu potraw. Z ziemniaczanym farszem serwujemy więc zaguby – danie z nadbużańskim rodowodem, jadane w Drohiczynie czy Siemiatyczach. Warto też spróbować babki ziemniaczanej wywodzącej się z kuchni żydowskiej, gdzie nazywa się ją również kuglem, a także bardzo popularnych w całym regionie kartaczy, choć wywodzą się z Litwy – mówi Klaudiusz Wachowiak, Dyrektor Działu Technologii Żywności w Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Chłopskie Jadło.

Pierwszym punktem kulinarnej wyprawy w restauracjach Chłopskie Jadło jest Podlasie. Na początek można spróbować knyszy, czyli pieczonych pierożków nadziewanych kurkami i skwarkami, podawanych z sosem cebulowym. W gorące, letnie dni najlepiej sprawdzi się chłodnik litewski – tradycyjny chłodnik z buraków, z rzodkiewką, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem, serwowany z jajkiem i szyjkami rakowymi. Wśród dań głównych w menu znajdują się dania ziemniaczane okraszone skwarkami z boczku i cebulą – kartacze, czyli kluchy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym oraz zaguby nadbużańskie z farszem ziemniaczanym, podawane z młodą kapustą, boczkiem i sosem grzybowym. Na klientów czeka również peklówka – peklowana wieprzowina z sosem chrzanowym, podawana z babką ziemniaczaną i surówką z ogórka kiszonego, a także kotleciki ze schabu z kurkami w śmietanie w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem oraz surówką z białej kapusty. Aby wypróbować wszystkich podlaskich dań, goście mogą zamówić nieckę podlaską, czyli zestaw degustacyjny dla dwóch osób. Na ochłodę przygotowano zaś orzeźwiającą lemoniadę gruszkową podawaną z cytryną i aromatyczną miętą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.