W dniach 9–10 kwietnia 2024 roku w warszawskim centrum targowym EXPO XXI odbyła się trzecia edycja Cup of Poland – ogólnopolskiego konkursu, w którym kawy oceniane są anonimowo przez przedstawicieli trzech grup: profesjonalnych sędziów, gości z branży HoReCa oraz publiczność. W tym roku po raz pierwszy wprowadzono nową kategorię: Cup of Poland International, otwartą dla zagranicznych palarni.
W głównym konkursie wyłoniono trzech zwycięzców – po jednym w każdej z kategorii:
-
Public Choice: Spółdzielcza Palarnia Kawy
-
Customer Choice (branża HoReCa): Audun Coffee
-
Professional Choice: the White Bear Coffee
Każda kawa była oceniana „w ciemno”, bez znajomości producenta, co zapewniło obiektywność wyników.
Drugiego dnia wydarzenia odbyła się międzynarodowa edycja konkursu, w której uczestniczyły palarnie spoza Polski. W tej odsłonie przyznano dwie nagrody:
-
Public Choice: blend Brazylia Dark – Lokalna Pržionica Kave (Serbia)
-
Customer Choice: mieszanka Belvedere – Julius Meinl (Austria)
Wprowadzenie edycji międzynarodowej poszerzyło formułę konkursu i umożliwiło porównanie polskich i zagranicznych produktów na jednym rynku.