Już po raz drugi „Królewski Stół” połączy przewodnie idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem. Głównym zamysłem imprezy jest promocja idei związanych ze równoważonym rozwojem, bezpieczeństwem żywnościowym i sprawiedliwym handlem. Dodatkowo organizator chce promować regionalne polskie potrawy. W wydarzeniu wezmą udział najlepsi polscy producenci, rzemieślnicy oraz twórcy wysublimowanego jedzenia i designu.
W czasie Festiwalu będzie można dowiedzieć się inspirujących rzeczy dotyczących historii kuchni polskiej i warszawskiej. Odkryte zostaną też tajemnice dotyczące królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Na własne oczy będzie można przekonać się i usłyszeć, jak staropolskie zwyczaje żywieniowe inspirują dzisiejszych mistrzów kulinarnych.
Podczas poprzedniej edycji „Królewskiego Stołu”, która odbyła się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, udało się zebrać w jednym miejscu liderów promujących żywność wysokiej jakości, edukację i zrównoważony rozwój. Wówczas event swoją obecnością zaszczyciło ponad 80 najlepszych krajowych wystawców. Odbyło się także ponad 40 warsztatów, pokazów, dyskusji oraz 24 wykłady ekspertów.
W tym roku na gości czeka 40 wykładów i paneli dyskusyjnych, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, 100 wystawców, liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, spacery oraz projekcje filmów. Zainteresowanych zapraszamy do śledzenia oficjalnego fanpage’a tego wydarzenia na Facebooku.