Faktem jest, że przedsiębiorstwa z branży HORECA, ale również branż pokrewnych, takich jak turystyka i kultura, ucierpiały istotnie na wybuchu pandemii SARS-COV-2. Dlatego Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności zakłada wsparcie m.in. właśnie tych firm, które dotąd nie były uwzględniane jako beneficjenci środków unijnych. Jest to ogromna szansa na rozwój i dywersyfikację działalności ze wsparciem finansowym pochodzącym z dotacji bezzwrotnej.
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa prowadzące działalność w branży HoReCa, które w latach 2020-2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30%, liczony rok do roku, będą mogły otrzymać dotację na inwestycje w:
- roboty budowlane,
- środki trwałe,
- OZE,
- szkolenia dla pracowników,
- usługi rozwojowe.
Do 12.10.2023 r. trwa nabór wniosków na tzw. Operatorów Regionalnych.
Co to oznacza dla przedsiębiorców z branży? Wybrani Operatorzy będą prowadzić nabór wniosków o dofinansowanie w konkretnych obszarach terytorialnych. Po ich wyborze poznamy termin naboru dla samych firm, który jest planowany na początek 2024 roku.
Wraz z powyższą informacją opublikowano również wzór regulaminu wyboru przedsięwzięć, dzięki czemu znane są główne założenia konkursu. Wśród nich najbardziej istotnym jest cel konkursu: unowocześnienie lub dywersyfikacja działalności prowadzonej przez mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie przedsiębiorstwa w sektorach hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.
Warto zaznaczyć, że realizacja projektu nie może zostać rozpoczęta przed dniem złożenia wniosku, a okres jego realizacji wynosi maksymalnie 12 miesięcy, nie dłużej niż do 31 stycznia 2026 roku. Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych wynosi 600 tys. zł, a maksymalna dotacja to 540 tys. zł, przy minimalnej wartości dotacji wynoszącej 50 tysięcy złotych. Poziom dofinansowania może wynieść aż 90% (pomoc de minimis).
Nie są jeszcze znane natomiast kwestie związane z alokacją środków dostępną w konkursie i dokładnym poziomem dofinansowania konkretnych działań.
Wątpliwości dotyczą również kryteriów oceny projektów, niemniej jednak już teraz warto przygotować koncepcję projektu oraz śledzić pojawiające się informacje.
Autorka:
Karolina Czaplewska
Ekspert ds. projektów UE
tel. 697 111 159
mail: [email protected]
Lech Consulting Sp. z o.o.
Podmurna 65/1, 87-100 Toruń
www.LC.net.pl