Istnieje co najmniej kilkanaście sposobów wykonywania tych samych obliczeń i niezależnie od tego jakich użyjemy do tego formuł, w żaden sposób nie otrzymamy wyniku tak szybko jak z wykorzystaniem właśnie funkcji tabeli przestawnej. Na konkretnym przykładzie z „życia gastronomii” pokazuję w jaki sposób zbudowana jest tabela oraz jak się po niej poruszać.
Dzisiejszy odcinek to bardzo silny pretendent do bycia jednym z najważniejszych. Jeśli miałbym określić jedną funkcje Excela, która w zdecydowany sposób przekłada się na szybkość i efektywność naszej pracy to będą to właśnie tabele przestawne.
Warto dodać że na stronie www.revenuedlahoteli.pl ruszyła możliwość zapisu na pełnowymiarowe szkolenia prowadzone w formie online. Po udaniu się do odpowiedniej zakładki można pozostawić swój adres mailowy i dzięki temu odebrać zniżkę do 20% na wybrane szkolenia:
Revenue Management w hotelarstwie:
https://www.revenuedlahoteli.pl/szkolenie-revenue
Excel w hotelarstwie:
https://www.revenuedlahoteli.pl/szkolenie-excel
O autorze:
Autorem tekstu jest Tomasz Kałuża prowadzący firmę Revenuedlahoteli.pl świadczącej usługi szkoleniowe oraz outsourcing Revenue Managmentu dla hoteli niezależnych, obecnie również dla kilku hoteli w Czechach, w Pradze. Doświadczony Revenue Manager, analityk danych oraz zaawansowany użytkownik Excela. Kocha Poniedziałki bo wie, że każdy tydzień w pracy Revenue Managera przynosi coś nowego.
Przez wiele lat zarządzał polityką cenową w jednej z większych, niezależnych grup hotelowych. Rozwijał i tworzył polityki cenowe dla wielu hoteli miejskich oraz tych z gatunku SPA & Wellness. Doskonale orientuje się w najpopularniejszych PMS, Channel Managerach i narzędziach big data.
Prywatnie tata Olka i biegacz. Za swojego mentora uważa Jacka Walkiewicza.