Dzień czekolady – 12 kwietnia

0
1674
Dziś jest dzień dla każdego miłośnika słodkości – dzień czekolady. Czekolada idealnie sprawdza się na poprawę nastroju i spadek energii. Zawiera dużą ilość wartości odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Warto od czasu do czasu jeść czekoladę, najlepiej tę, która zawiera dużą ilość kakao. Jednak mimo tych wszystkich, niewątpliwych zalet czekolady, należy jeść ją z umiarem i w małych ilościach.

Czekolada jest wyrobem cukierniczym, wytwarzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. Jest bogata w wartościowe dla organizmu substancje, takie jak węglowodany, magnez, żelazo, niacynę oraz teobrominę, która działa podobnie jak kofeina. Czekolady białe i mleczne dodatkowo zawierają mleko skondensowane, dostarczając nam białko i wapń, niezbędne do prawidłowej regeneracji, wzrostu i sprawności mięśni.

Spożywając gorzką czekoladę, dzięki wzrostowi poziomu przeciwutleniaczy we krwi, spowalnia się proces starzenia naszego organizmu. A dlaczego po czekoladzie czujemy się lepiej i mamy o wiele lepszy nastrój? Dzięki składnikom, które pobudzają syntezę serotoniny we krwi, hormonu odpowiedzialnego za nasze samopoczucie.

https://www.instagram.com/p/BwI68CFgrHR/

Mimo tego, że czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych, zawiera także dużą ilość kalorii. Dlatego tak ważne jest, aby jeść ją z umiarem. Kaloryczność czekolady zależy od jej rodzaju i waha się pomiędzy 530, a 580 kcal w 100-gramowej tabliczce. Najmniej kaloryczna jest czekolada deserowa, której jedna kostka dostarcza 32 kcal. Natomiast największą ilość kalorii ma czekolada biała, ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej, a dużą ilość masła kakaowego.

Czekolada negatywnie wpływa także na zęby. Przez zawarte w niej węglowodany, które szkodzą szkliwu. Ważne jest, aby po spożyciu każdej słodkiej przekąski dokładnie umyć zęby i oczyścić jamę ustną. Czekolada wywołuje też często alergie przez składniki takie jak kakao i białko, znajdujące się na liście silnych alergenów. Należy mieć to na uwadze i obserwować czy nasz organizm nie reaguje na spożywanie słodkości np. wysypką, najczęściej pojawiającą się na policzkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.