Dziś gastronomia otwiera lokale! – rozwiewamy wątpliwości

0
1545

Dziś lokale gastronomiczne po wielu miesiącach zamknięcia mogą przyjąć gości wewnątrz swoich lokali. Pojawiły się wątpliwości odnośnie rozporządzenia zmieniającego termin otwarcia lokali z 29 na 28 maja. Aby rozwiać wątpliwości publikujemy wspomniany dokument.

Nie ulega wątpliwości, że restauracje, kawiarnie, cukiernie, lodziarnie czy hotele mogą od dziś przyjmować w swoich progach gości. Obowiązują pewne ograniczenia, o których należy pamiętać. Można udostępnić tylko lub aż 50% dostępnych miejsc dla gości w lokalu, ale zachowując jednocześnie odpowiednią odległość pomiędzy stolikami. Wszyscy, zarówno obsługa jak i goście zobowiązani są do zasłaniania ust i nosa. Ci drudzy mogą zdjąć maseczki dopiero gdy usiądą do swojego stolika.

Otrzymywaliśmy także pytania dotyczące możliwości serwowania dań w formie bufetów. W ostatnich dniach Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii przedstawiło na prośbę Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego interpretację tego zagadnienia. Możemy w niej przeczytać m.in., że „przestrzenie samoobsługowe są możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc a klienci w trakcie wyboru dań maja zakryte usta i nos do czasu zajęcia miejsca przy stoliku”.

Całą treść interpretacji możecie przeczytać w naszym artykule Gastronomia w formie bufetów – interpretacja ministerstwa

Poniżej przedstawiamy treść rozporządzenia, które zmienia datę otwarcia lokali gastronomicznych dla gości z 29 maja na 28 maja.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.