Dziś lokale gastronomiczne po wielu miesiącach zamknięcia mogą przyjąć gości wewnątrz swoich lokali. Pojawiły się wątpliwości odnośnie rozporządzenia zmieniającego termin otwarcia lokali z 29 na 28 maja. Aby rozwiać wątpliwości publikujemy wspomniany dokument.
Nie ulega wątpliwości, że restauracje, kawiarnie, cukiernie, lodziarnie czy hotele mogą od dziś przyjmować w swoich progach gości. Obowiązują pewne ograniczenia, o których należy pamiętać. Można udostępnić tylko lub aż 50% dostępnych miejsc dla gości w lokalu, ale zachowując jednocześnie odpowiednią odległość pomiędzy stolikami. Wszyscy, zarówno obsługa jak i goście zobowiązani są do zasłaniania ust i nosa. Ci drudzy mogą zdjąć maseczki dopiero gdy usiądą do swojego stolika.
Otrzymywaliśmy także pytania dotyczące możliwości serwowania dań w formie bufetów. W ostatnich dniach Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii przedstawiło na prośbę Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego interpretację tego zagadnienia. Możemy w niej przeczytać m.in., że „przestrzenie samoobsługowe są możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc a klienci w trakcie wyboru dań maja zakryte usta i nos do czasu zajęcia miejsca przy stoliku”.
Całą treść interpretacji możecie przeczytać w naszym artykule Gastronomia w formie bufetów – interpretacja ministerstwa
Poniżej przedstawiamy treść rozporządzenia, które zmienia datę otwarcia lokali gastronomicznych dla gości z 29 maja na 28 maja.