W 2014 roku program konkursu poszerzono o przygotowanie deserów. Dzięki decyzji rady programowej zwiększyła się również liczba specjalistów oceniających kucharzy z Polski i zagranicy.
„Międzynarodowy, a co najważniejsze stały skład Jury przez cały okres trwania konkursu to zmiana, która ma zapewnić jeszcze większą transparentność w systemie oceniania. Jurorzy będą mieli pełen obraz umiejętności danego uczestnika, a to z pewnością pozwoli na jeszcze bardziej rzetelną ocenę” – objaśnia Agnieszka Glamowska, Dyrektor Projektu.
Uczestnicy konkursu zdobędą szansę na zaprezentowanie swoich umiejętności przed ikonami kulinarnego świata, takimi jak Paweł Oszczyk (szef kuchni, dyrektor kulinarny w PURO Hotels), Monika Ignaciuk (dyplomowany mistrz cukiernictwa i doświadczona cukiernik), Piotr Kamieniczny (szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju), Marcin Soból (Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, szef kuchni w restauracji Krasnodwór), Ramón Roteta (właściciel restauracji Ramón Roteta), Gianluca Tomasi (szef kuchni w Cucina Tomasi, wykładowca w Istituto Alberghiero S. Gaetano w Vicenza) oraz Krystian Zalejski (doradca kulinarny Selgros C&C i Transgourmet). Nad technicznym przebiegiem konkursu będą czuwać Paweł Salamon – szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016, a także Jaroslav Orsevski – szef kuchni w restauracji „Siesta” w Kownie na Litwie.
Finał 18. edycji Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dniach 2-3 października 2018 podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Gastro i Invest Hotel.