Na ową sztukę składa się kilka aspektów szczególnie ważnych dla idei fine diningu, mianowicie stosowanie wyjątkowych technik gotowania, skompletowanie dużego zespołu kucharzy o wysokich kwalifikacjach, perfekcjonizm wykonania oraz nietypowa, misterna kompozycja dań. Na osoby zdecydowane wziąć udział w festiwalu czeka 5 popisowych dań wybitnych szefów kuchni, których spróbować będzie można w wybranych śląskich restauracjach.
Oprócz skosztowania popisowych potraw „Fine Dining Week” oferuje również możliwość spotkania uznanej osobistości w świecie restauratorów. Dzięki uprzejmości marki Grundig gościem specjalnym najbliższej edycji festiwalu będzie Massimo Bottura – szef kuchni i właściciel restauracji Osteria Francescana, której prestiżu dowodzą aż 3 gwiazdki Michelin.
Aby wziąć udział w festiwalu, należy dokonać rezerwacji online na stronie organizatora. Za ten przywilej przyjdzie zapłacić zainteresowanym 119 zł.