Festiwal Fine Dining Week odbywa się w 6 regionach, w 8 miastach Polski. Wśród nich znalazły się: Warszawa, Łódź, Kraków, Poznań, Wrocław oraz Trójmiasto. Restauracje biorące udział w wydarzeniu wybrano spośród tych, które oferują wysoką jakość kuchni i produktów, poziom autorskiego menu i doświadczenie szefów kuchni. Dodatkowym kryterium było m.in posiadanie prestiżowych wyróżnień, poziom obsługi kelnerskiej, nie sieciowość.
Menu festiwalowe będzie składać się z zestawu dań skomponowanych przez najlepszych szefów kuchni na tę konkretną edycję. Sam festiwal organizowany jest o 2014 roku i ma na celu promowanie i wspieranie polskiej sceny restauracyjnej poprzez przybliżanie jej działalności uczestnikom imprezy.
Tegoroczny Fine Dining Week trwać będzie od środy 29 sierpnia do niedzieli 9 września. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc. Cena za pięciodaniowy posiłek wynosi 119 zł, a czas przeznaczony na udział to 120 minut.