Iwona Niemczewska za pomocą mediów społecznościowych apeluje o zjednoczenie się branży i pomoc. Nawet jeśli epidemia się skończy branża gastronomiczna nie podniesie się tak szybko. Gastronomia w przeciwieństwie do branży hotelarskiej nie może liczyć na pomoc jednej organizacji. Restauratorzy nie mają swojego przedstawiciela w sztabie kryzysowym pracującym nad ustawą. Dlatego i my wspieramy inicjatywę łączenia sił samodzielnie, i w artykule publikujemy wypowiedź Iwony Niemczewskiej.
– Koronawirus dotknął cały świat i wpłynął bezpośrednio na nasze życie prywatne i zawodowe. Straciliśmy tymczasowo możliwość pracy i zarobku, ale koszty wciąż ponosimy. Spróbujmy podejść do tego racjonalnie i zrobić pełną liste tych kosztów, które musimy ponosić, by nasze restauracje, bary i kawiarnie mogły znów działać od pierwszego dnia gdy będzie to możliwe. Taka szczegółowa lista byłaby uzupełnieniem wniosku wysłanego przez nasze stowarzyszenia. Z jednej strony mamy te same potrzeby, ale cześć ich będzie indywidualna. Nie próbujmy też przy okazji załatwiać innych problemów, nie wywołanych przez koronawirusa. Nie piszmy więc o umorzeniu zaległych składek na ZUS czy podatków, bo są to efekty naszych działań w przeszłości, a nie koronawirusa, a raczej skupmy sie na takich propozycjach jak umorzenie składek na ZUS czy pokrycie części kosztów wynagrodzeń pracowników których utrzymujemy, mimo że nie ma dla nich pracy. Skupmy się zatem na faktycznych stratach wynikających z sytuacji epidemiologicznej. Podzielmy nasze propozycje na grupy:
Pracownicy
Przedsiębiorcy
Lokale
Dostawy
Daniny
Opłaty stałe
Kredyty
Inne ….?
Zaproponujmy konkretne i realne rozwiązania i piszmy konkretnie dlaczego własnie o to wnioskujemy. To nie mają byś środki które zapewnią nam pełen komfort, ale takie dzieki którym po prostu przeżyjemy i będziemy mogli dalej prowadzić nasze biznesy.
Każdy tutaj jest dorosły i doskonale wie skąd państwo ma pieniądze – głównie z podatków. Zatem wywalczmy kwoty które pozwolą nam stanąć na nogi i wyjść na prostą jak już kryzys minie. Dla każdego to jest ciężki czas i to przełoży się na gastronomię nawet po odwołaniu stanu epidemiologicznego, bo ludzie nadal będą mieli obawy aby się gromadzić no i będą mieli mniej pieniędzy na jedzenie w restauracjach. Przygotujmy się na cięższe czasy. Nie czas na sympatie i antypatie – pomyślmy o branży konstruktywnie.
Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu Chaine des Rotisseurs Polska, członkiem Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce. Podczas Worldskills 2019 polski zawodnik prowadzony przez Iwonę Niemczewską zdobył wicemistrzostwo świata w gotowaniu wyprzedzając 44 pozostałe kraje. W roku 2019 uzyskała tytuł „osobowość kulinarna 2019”.