Gastronomia i eventy na świeżym powietrzu?

0
2697

Olga Semeniuk zabrała głos w sprawie uruchomienia gastronomii i eventów. To dziś o tyle ważny temat, że wiosna to sezon imprez okolicznościowych, zarówno wesel jak i komunii.

Olga Semeniuk, wiceminister rozwoju, pracy i technologii dla Onet.pl

„Chcielibyśmy przygotować rozwiązania dla branży eventowej, które pozwolą przenieść część przedsięwzięć na otwartą przestrzeń.

Jeżeli uda nam się wyszczepić znaczącą część społeczeństwa, wchodzimy w kolejny etap stabilności gospodarczej. W przyszłym tygodniu podejmujemy duże wyzwanie, żeby przedstawić to w perspektywie 4-5 tygodni.

To ma związek z licznymi imprezami, komuniami, chrzcinami, weselami.

Również dla branży eventowej chcielibyśmy przygotować rozwiązania, które pozwolą (…) w momencie, kiedy będziemy mieli coraz częściej ciepłą pogodę, dobrą pogodę, część przedsięwzięć przenieść na otwartą przestrzeń.

Ale moje TAK musi się jeszcze spotkać ze słowem +tak+ ze strony Rady Medycznej.

Te gałęzie gospodarki, które uda nam się przenieść w znaczącej części na otwartą przestrzeń, tutaj mówię o parkach rozrywki, będziemy starali się otwierać.”

Na decyzje o otwarciu gastronomii czeka kilkadziesiąt tysięcy lokali gastronomicznych, kawiarni, cukierni czy lodziarni. Wiele restauracji liczy na możliwość zarobku przy organizacji imprez okolicznościowych. Jeśli pozwolono by na świadczenie usług na świeżym powietrzu, to na pewno cześć branży, która posiada odpowiednie możliwości organizacyjne, upatrywała by w tym możliwość odrobienia części strat. Zbliża się sezon komunijny i weselny. Mnóstwo wydarzeń nie odbyło się w ciągu ostatnich 12 miesięcy, więc organizatorzy przekładali już wielokrotnie terminy i także liczą na to, że w końcu będą mogli zrealizować swoje wymarzone wesele.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.