Gastronomia z nowymi stawkami VAT

0
3688

Od 1 kwietnia 2019 roku obowiązuje nowelizacja ustawy o VAT. Zmiany dotyczą najpopularniejszych grup produktów spożywczych, również gastronomii. Nowe matryce podatkowe, o których już pisaliśmy, to jednak nie wszystko, o czym powinni pamiętać przedsiębiorcy. Na szczęście na zapoznanie się ze zmianami jest jeszcze kilka tygodni – warto się przygotować i nie dać się zaskoczyć fiskusowi.

Stawka VAT 2018 – gastronomia przed zmianami

Do momentu wprowadzenia modyfikacji w ordynacji podatkowej przedsiębiorcy posługiwali się Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU 2008), która wskazywała podstawę opodatkowania. Stawki, które oferuje system podatkowy wynoszą odpowiednio 5%; 8% oraz standardowo 23%. Problem ze stosowaniem odpowiednich stawek dotyczył przede wszystkim tych najniższych, które dają możliwość preferencyjnego opodatkowywania towarów i usług. Stawka 5% została wprowadzona w 2011 r., aby zrekompensować jednoprocentową podwyżkę podatków, które wynosiły 7% i 22%. Wielu przedsiębiorców, szczególnie tych, którzy prowadzą lokale gastronomiczne typu Fast Food znalazło w tym swoją szansę na stosowanie najniższej stawki podatku. Usprawiedliwienia odnajdywali w indywidualnych interpretacjach podatkowych, wydawanych przez podmioty podlegające Ministerstwu Finansów. Wśród firm stosujących stawkę 5% VAT znalazła się również amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, sprzedająca głównie burgery, frytki i napoje czy polski koncern paliwowo-energetyczny. Jednak po opublikowaniu przez MF w 2016 roku interpretacji ogólnej, która jednoznacznie określała stosowanie 5% stawki firmy natychmiast zmieniły sposób opodatkowywania swoich produktów.

Stawka VAT 2019 – zmiany, ale bez przełomu

Zapowiadana już w marcu ubiegłego roku nowelizacja ustawy o VAT wprowadza nową matrycę podatkową, do której będą musieli dostosować się przedsiębiorcy. Według MF nowelizacja przepisów ma uporządkować system podatkowy i uprościć jego stosowanie. Nowa matryca to w dużej mierze obniżki podatku, z których przede wszystkim cieszyć się będą konsumenci. Najniższą, 5% stawką podatku zostaną objęte:

  • cytrusy i inne owoce tropikalne
  • orzechy
  • skórki owoców
  • pieczywo oraz ciastka
  • żywność dietetyczna
  • żywność homogenizowana
  • zupy
  • buliony
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci

W przypadku powyższych produktów obniżka najczęściej dotyczy redukcji ze stawki 8% na 5%. Podwyżki podatku, które znalazły się w znowelizowanej ustawie są znacznie radykalniejsze i oznaczają wzrost z 5% lub 8% do stawki podstawowej 23%. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • homary i ośmiornice oraz krewetki, langusty, kraby, ostrygi i małże (również dania przyrządzone z tych produktów)
  • przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma, szafran)
  • napoje owocowe i warzywne
  • lód spożywczy i chłodniczy

Dodatkowo system podatkowy ma zostać usprawniony przez wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej (WIS). O wydanie informacji dotyczącej stosowania odpowiedniego podatku będą mogli zwracać się zarówno przedsiębiorcy, jak i osoby fizyczne. Koszt udzielenia wiążącej informacji wyniesie 40 zł, a sam system ma zacząć działać już od czerwca br.

Catering – dostawa czy usługa?

Jedną z bardziej problematycznych kwestii podatkowych w gastronomii jest wybór odpowiedniego symbolu PKWiU dla usługi cateringowej. Przedsiębiorca ma do wyboru dwie podstawy opodatkowania: PKWiU 10.85 (gotowe posiłki i dania) oraz PKWiU 56 (usługi związane z wyżywieniem). Najchętniej wybierana byłaby pierwsza podstawa, która objęta jest 5% podatkiem. Wydane w tej sprawie interpretacje indywidualne jasno jednak określają, że za gotowe posiłki i dania uważa się towar handlowy, który może służyć do dalszej odsprzedaży a nie posiłek, które może zostać spożyty bezpośrednio po wydaniu. Według interpretacji ogólnej MF z 2016 roku kompleksowa usługa gastronomiczna powinna być objęta podatkiem w wysokości 8%. Należy jednak pamiętać, że jeżeli wśród serwowanych produktów pojawią się te objęte stawką podstawową (napoje alkoholowe, kawa, herbata, woda mineralna, gazowane napoje bezalkoholowe) – będzie konieczne wyodrębnienie ich na rachunku, jako wykraczające poza usługę zasadniczą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.