Od 1 kwietnia 2019 roku obowiązuje nowelizacja ustawy o VAT. Zmiany dotyczą najpopularniejszych grup produktów spożywczych, również gastronomii. Nowe matryce podatkowe, o których już pisaliśmy, to jednak nie wszystko, o czym powinni pamiętać przedsiębiorcy. Na szczęście na zapoznanie się ze zmianami jest jeszcze kilka tygodni – warto się przygotować i nie dać się zaskoczyć fiskusowi.
Stawka VAT 2018 – gastronomia przed zmianami
Do momentu wprowadzenia modyfikacji w ordynacji podatkowej przedsiębiorcy posługiwali się Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU 2008), która wskazywała podstawę opodatkowania. Stawki, które oferuje system podatkowy wynoszą odpowiednio 5%; 8% oraz standardowo 23%. Problem ze stosowaniem odpowiednich stawek dotyczył przede wszystkim tych najniższych, które dają możliwość preferencyjnego opodatkowywania towarów i usług. Stawka 5% została wprowadzona w 2011 r., aby zrekompensować jednoprocentową podwyżkę podatków, które wynosiły 7% i 22%. Wielu przedsiębiorców, szczególnie tych, którzy prowadzą lokale gastronomiczne typu Fast Food znalazło w tym swoją szansę na stosowanie najniższej stawki podatku. Usprawiedliwienia odnajdywali w indywidualnych interpretacjach podatkowych, wydawanych przez podmioty podlegające Ministerstwu Finansów. Wśród firm stosujących stawkę 5% VAT znalazła się również amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, sprzedająca głównie burgery, frytki i napoje czy polski koncern paliwowo-energetyczny. Jednak po opublikowaniu przez MF w 2016 roku interpretacji ogólnej, która jednoznacznie określała stosowanie 5% stawki firmy natychmiast zmieniły sposób opodatkowywania swoich produktów.
Stawka VAT 2019 – zmiany, ale bez przełomu
Zapowiadana już w marcu ubiegłego roku nowelizacja ustawy o VAT wprowadza nową matrycę podatkową, do której będą musieli dostosować się przedsiębiorcy. Według MF nowelizacja przepisów ma uporządkować system podatkowy i uprościć jego stosowanie. Nowa matryca to w dużej mierze obniżki podatku, z których przede wszystkim cieszyć się będą konsumenci. Najniższą, 5% stawką podatku zostaną objęte:
- cytrusy i inne owoce tropikalne
- orzechy
- skórki owoców
- pieczywo oraz ciastka
- żywność dietetyczna
- żywność homogenizowana
- zupy
- buliony
- żywność dla niemowląt i małych dzieci
W przypadku powyższych produktów obniżka najczęściej dotyczy redukcji ze stawki 8% na 5%. Podwyżki podatku, które znalazły się w znowelizowanej ustawie są znacznie radykalniejsze i oznaczają wzrost z 5% lub 8% do stawki podstawowej 23%. Wśród nich znalazły się m.in.:
- homary i ośmiornice oraz krewetki, langusty, kraby, ostrygi i małże (również dania przyrządzone z tych produktów)
- przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma, szafran)
- napoje owocowe i warzywne
- lód spożywczy i chłodniczy
Dodatkowo system podatkowy ma zostać usprawniony przez wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej (WIS). O wydanie informacji dotyczącej stosowania odpowiedniego podatku będą mogli zwracać się zarówno przedsiębiorcy, jak i osoby fizyczne. Koszt udzielenia wiążącej informacji wyniesie 40 zł, a sam system ma zacząć działać już od czerwca br.
Catering – dostawa czy usługa?
Jedną z bardziej problematycznych kwestii podatkowych w gastronomii jest wybór odpowiedniego symbolu PKWiU dla usługi cateringowej. Przedsiębiorca ma do wyboru dwie podstawy opodatkowania: PKWiU 10.85 (gotowe posiłki i dania) oraz PKWiU 56 (usługi związane z wyżywieniem). Najchętniej wybierana byłaby pierwsza podstawa, która objęta jest 5% podatkiem. Wydane w tej sprawie interpretacje indywidualne jasno jednak określają, że za gotowe posiłki i dania uważa się towar handlowy, który może służyć do dalszej odsprzedaży a nie posiłek, które może zostać spożyty bezpośrednio po wydaniu. Według interpretacji ogólnej MF z 2016 roku kompleksowa usługa gastronomiczna powinna być objęta podatkiem w wysokości 8%. Należy jednak pamiętać, że jeżeli wśród serwowanych produktów pojawią się te objęte stawką podstawową (napoje alkoholowe, kawa, herbata, woda mineralna, gazowane napoje bezalkoholowe) – będzie konieczne wyodrębnienie ich na rachunku, jako wykraczające poza usługę zasadniczą.