Góralska Tradycja – pierwsza restauracja w Zakopanem doceniona przez Gault & Millau

0
1903

Po raz pierwszy w historii restauracja z Zakopanego otrzymała dwie czapki kucharskie w „Żółtym Przewodniku Gault & Millau”. Prestiżowe wyróżnienie trafiło do restauracji Góralska Tradycja, a Sylwester Lis został jednym z pięciu kucharzy w Polsce nominowanych do nagrody „Szef kuchni tradycyjnej”.

Sylwester Lis, który gotował dla papieża Franciszka i księżnej Sarah Ferguson, ma już na swoim koncie dwa prestiżowe ślimaki Slow Food i m.in. mistrzostwo Polski w potrawie z pstrąga. Szefem kuchni w tej znanej zakopiańskiej restauracji przy Fashion Street został w maju.

– Gdy wchodzi się do Góralskiej Tradycji, od razu widać istotę tego miejsca: połączenie pięknego, regionalnego stylu Witkiewiczowskiego z nowoczesnością. Taka sama jest moja kuchnia – mówi Sylwester Lis. – Jest to kuchnia regionalna w stylu slow food z użyciem wszystkich najbardziej nowoczesnych technik kulinarnych, dostępnych obecnie w Europie i na świecie. Podstawa to najlepszy jakościowo produkt z Podhala. Sam wyszukuję miejscowych rolników i hodowców, próbuję też zarazić ich ideą, by specjalnie dla nas hodowali pewne gatunki zwierząt, np. jagnięta, perliczki – dodaje szef kuchni.

Takie podejście docenili krytycy kulinarni Gault & Millau, którzy incognito odwiedzili restauracje w całej Polsce. Oceniali smak i sposób podania potraw, jakość produktów, obsługę, wystrój i atmosferę w lokalu. „Góralskie meble, wytwarzane przez lokalnych rzemieślników, białe obrusy i klasyczna zastawa, tradycyjna, ale delikatna muzyka to odpowiednie tło dla serwowanych tutaj potraw. Z wyselekcjonowanych składników, pochodzących głównie od lokalnych dostawców, powstają dania kreatywne, o nowoczesnej prezencji, ale nawiązujące do kuchni polskiej i podhalańskiej” – można przeczytać w nowym wydaniu „Żółtego Przewodnika” na 2020 r.

Czapki kucharskie Gault & Millau to – obok gwiazdek Michelina – najbardziej prestiżowe wyróżnienie kulinarne na świecie. Nazwa przewodnika nawiązuje do nazwisk dwóch francuskich dziennikarzy, którzy w 1961 r. rozpoczęli cykl felietonów kulinarnych o paryskich restauracjach. W Polsce „Żółty Przewodnik” – zwany tak od charakterystycznego koloru okładki – ukazuje się od 2015 r.

 

Mat. prasowe Newseria

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.