Głównym pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Lord w Warszawie. Wydarzenie odbywa się co roku przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Organizatorzy zapraszają do udziału zwłaszcza uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski.
Uczestnicy tegorocznej rywalizacji konkursowej mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub gorącą oraz danie główne. W tej pierwszej kategorii musieli wykorzystać filet z miętusa oraz jogurt naturalny, a w drugiej udziec z sarny oraz borowika. Z tym zadaniem najlepiej poradzili sobie kucharze z Hotelu Fado w Gorzowie Wielkopolskim. Przedstawiciele Restauracji Pasja z tego samego miasta stanęli na najniższym stopniu podium, a tuż przed nimi uplasowała się Restauracja Amarylis z Krakowa.
Warto również nadmienić, iż zwycięzcy konkursu w kategorii profesjonaliści – Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański – otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się w dniach 2-3 października w Poznaniu.