Gorzowskie restauracje największymi wygranymi konkursu w Pułtusku

0
1734
W minioną sobotę w gościnnych progach Hotelu Zamek Pułtusk odbyła się jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Aż dwa z trzech miejsc na podium przypadły przedstawicielom restauracji z Gorzowa Wielkopolskiego.

Głównym pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Lord w Warszawie. Wydarzenie odbywa się co roku przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Organizatorzy zapraszają do udziału zwłaszcza uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski.

Uczestnicy tegorocznej rywalizacji konkursowej mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub gorącą oraz danie główne. W tej pierwszej kategorii musieli wykorzystać filet z miętusa oraz jogurt naturalny, a w drugiej udziec z sarny oraz borowika. Z tym zadaniem najlepiej poradzili sobie kucharze z Hotelu Fado w Gorzowie Wielkopolskim. Przedstawiciele Restauracji Pasja z tego samego miasta stanęli na najniższym stopniu podium, a tuż przed nimi uplasowała się Restauracja Amarylis z Krakowa.

Warto również nadmienić, iż zwycięzcy konkursu w kategorii profesjonaliści – Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański – otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się w dniach 2-3 października w Poznaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.