Gościem odcinka jest Grzegorz Łapanowski, kucharz, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, juror oraz prowadzący polską edycję Top Chef. Rozmawiamy o tym, gdzie dziś jest Polska gastronomia? Jakie są obowiązujące trendy? Jak będzie zmieniał się ten rynek?
„Przepis to tylko instrukcja. Najważniejsze, aby gotować z miłością”
Grzegorz Łapanowski Kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, inicjator Gastro Garden i organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Autor licznych książek kulinarnych, a także wielu programów telewizyjnych i radiowych. Juror oraz prowadzący polskiej edycji Top Chef. Jak sam pisze na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności oraz idei zdrowego, dobrego, naturalnego, świeżego i sezonowego żywienia.
W wolnych chwilach jeździ na deskorolce i na rowerze. Kolekcjonuje i uprawia rośliny – sukulenty, palmy i tillandsie. Obieżyświat, gurmandzista, ogrodnik amator. Świat przemierza w poszukiwaniu pasjonatów i ideowców, najlepszych produktów i producentów, miejsc autentycznych i naturalnych.