Goście Horeca Radio, odc. 33 – Karol Okrasa (Horeca Radio)

0
1494

Przypominamy audycję, w której gościliśmy Karola Okrasę, właściciela najlepszej restauracji w Polsce w 2019 roku – Platter By Karol Okrasa. Rozmawiamy o jego doświadczeniach biznesowych związanych z prowadzeniem własnej restauracji. Karol opowiada o tym, jak to jest łączyć w sobie kilka funkcji, szefa kuchni, właściciela, menedżera i prowadzącego programy kulinarne.

Karol Okrasa ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Pracę zawodową rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski (obecnie Radisson Blu Sobieski) w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni.

W 2003 wygrał trzymiesięczny casting, w którym wzięło łącznie ponad 100 kandydatów i poprowadził w telewizji TVP1 kulinarny program Kuchnia z Okrasą (od grudnia 2003 roku). W 2009 roku program ten został uhonorowany nagrodą im. Mieczysława Orłowicza. Kolejną odsłoną gastronomicznych podróży był program Smaki czasu z Karolem Okrasą (TVP2), w którym zapraszał znane osoby do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji. Od października 2012 prowadzi program Okrasa łamie przepisy w TVP1.

Od sierpnia 2012 do sierpnia 2015 uczestniczył w projekcie Lidla z Pascalem Brodnickim – Pascal kontra Okrasa. Od września 2015 do lutego 2017 wraz z Dorotą Wellman reklamował tę samą sieć sklepów w serii Dorota, Karol i Goście. Z kolei od lutego 2017 do kwietnia 2018 uczestniczył wraz z Darią Ładochą w reklamach Lidla pod tytułem Tradycyjnie czy nowocześnie? (od kwietnia 2018 kampania jest prowadzona tylko w internecie na stronie Kuchni Lidla).

Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni (2008), której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami. Jest szefem kuchni w restauracji „Platter” by Karol Okrasa.

Jest autorem książki Gotuj z Okrasą, zawierającej 105 autorskich przepisów kulinarnych.

Kilka lat później ukazały się książki „Pascal kontra Okrasa”, „Ryby są super” ( z Dorotą Wellman), „Kuchnia polska według Karola Okrasy”, „Jeść zdrowiej” (z Hanną Stolińską-Fiedorowicz i Darią Ładochą) i „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” (z Darią Ładochą, Pawłem Małeckim i Kingą Paruzel).

 

Partner audycji:

   
 

Źródło: Mat.Prasowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.