O tym ile trzeba przejść, aby osiągnąć znaczące sukcesy w gastronomii opowiada Adam Chrząstowski, który kształcił się na szefa kuchni, później zdobywał praktykę w wielu krajach, by wrócić do Polski i tu realizować wspaniałe projekty.
Adam Chrząstowski urodził się w 1968 roku. Jego przygoda z profesjonalnym gotowaniem rozpoczęła się po studiach na wydziale filozofii. Gastronomiczne szlify zdobywał w restauracjach pięciogwiazdkowych hoteli w Warszawie, m.in. w Bristolu i Rialto. Zupełnie nowe wyzwania przyniósł Chrząstowskiemu dwuletni pobyt w Chinach. Pracował tam w latach 2001–2003 jako szef restauracji Hunters i Tropicana w Szanghaju. Po powrocie do kraju w latach 2007 – 2014 był szefem kuchni i współwłaścicielem wspomnianej powyżej Ancory, którą kilka razy z rzędu wyróżniano w kolejnych edycjach Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”.
W kwietniu 2014 roku Chrząstowski rozstał się z Ancorą i rozpoczął szefowanie nowej krakowskiej restauracji – Ed Red, z którą związany był do stycznia 2019 roku.
Adam Chrząstowski od lutego 2019 roku prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi audyty i warsztaty kulinarne. Jest Prezydentem Akademii Bocuse d’Or Poland.
Partner audycji: