Goście Horeca Radio odc. 70 – Czarny Kameleon – opowieść dla każdego restauratora

0
1090

Czarny Kameleon – opowieść dla każdego restauratora. Pamiętacie film „Zaklęte rewiry”? Każdy kto choć trochę interesuje się gastronomią zapewne o tym filmie słyszał, albo go widział. Klasyka polskiego kina sprzed kilkudziesięciu lat. Nadarza nam się okazja do rozmowy na temat książki, która była zapewne tym filmem inspirowana, która osadzona jest w świecie restauracyjnym, która pokazuje sztukę gastronomii, ale przede wszystkim jest opowieścią o człowieku. Zapraszamy na rozmowę z Grzegorzem Górnikiem, autorem książki Czarny Kameleon. Powtórkę programu prowadzą Rafał Pasenik z H&R System oraz Rafał Krzycki z Horeca Business Club.

Od  ,,Zaklętych Rewirów” do ,,Czarnego Kameleona”

„Osiemdziesiąt cztery lata trzeba było czekać by historia mogła zatoczyć koło kelnerskiej enigmy. W 1936 roku Tadeusz Kurtyka jako Henryk Worcell w przypływie fantazji oraz fascynacji pracą kelnera i zapewne talentu eksplodował ponadczasowym przelaniem tematu być może ,,tabu” na papier, ujawniając sekrety życia i pracy kelnerów od kuchni. Dzisiaj najmłodsza generacja kelnerów na pytanie o ,,Zaklęte Rewiry” tylko wzrusza ramionami ze zdziwienia. Samo słowo ,,Rewir” ,,Parasol” czy ”Maślak” nie jest identyfikowane przez nich w żaden sposób z zawodem Kelnera. Zainteresowania zostały zwrócone w całkiem inne obszary. Sam zawód kelnera, który wykonują o dziwo zapewne tysiące młodych Polaków praktycznie został odarty z godności i szacunku upodlając niekiedy tę wspaniała sztukę do korzyści jaka płynie z jałmużny, tak, tak jałmużny, wcale się nie pomyliłem nazywając mizerne, rzeczywiście datki wielu gości, które faktycznie mogą starczyć tylko na piwko najlepiej w promocji oferowanej przez sieciowych sprzedawców. Takich czasów właśnie doczekaliśmy. I dlatego właśnie teraz warto zatrzymać sie na chwilę, przeprowadzić rachunek sumienia i zadać sobie pytanie jak naprawdę wyglądała praca kelnera na przełomie ostatnich dwudziestu lat. Powieść Czarny Kameleon związana ze współczesnym światem gastronomii hotelowej, opowiada o blaskach i cieniach pracy młodego kelnera , którego rozwój przybiera zaskakujące nie tylko dla niego rozmiary. Jego wzloty i porażki przeplatane są scenami namiętnej miłości do dziewczyny o imieniu Anetta. W tle pojawiają się sceny obrazujące codzienność z jaką zderzają się pracownicy Central Hotelu i jego restauracji ,,Bella”. Powieść okraszona jest opisami sytuacji w jakich Grzegorz poznaje osoby ze świata polityki i biznesu mieszając je z etykietą i patologią tworząc barwny obraz rzeczywistości i fikcji , która mogła się wydarzyć naprawdę. Powieść osadzona jest w malowniczych miejscach takich Polskich miast jak: Lublin, Zamość, Kazimierz dolny i Puławy”.

 

Grzegorz Górnik

Autor

Partner audycji:

   
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.