Goście Horeca Radio odc. 70 – Czarny Kameleon – opowieść dla każdego restauratora

0
1049

Czarny Kameleon – opowieść dla każdego restauratora. Pamiętacie film „Zaklęte rewiry”? Każdy kto choć trochę interesuje się gastronomią zapewne o tym filmie słyszał, albo go widział. Klasyka polskiego kina sprzed kilkudziesięciu lat. Nadarza nam się okazja do rozmowy na temat książki, która była zapewne tym filmem inspirowana, która osadzona jest w świecie restauracyjnym, która pokazuje sztukę gastronomii, ale przede wszystkim jest opowieścią o człowieku. Zapraszamy na rozmowę z Grzegorzem Górnikiem, autorem książki Czarny Kameleon. Powtórkę programu prowadzą Rafał Pasenik z H&R System oraz Rafał Krzycki z Horeca Business Club.

Od  ,,Zaklętych Rewirów” do ,,Czarnego Kameleona”

„Osiemdziesiąt cztery lata trzeba było czekać by historia mogła zatoczyć koło kelnerskiej enigmy. W 1936 roku Tadeusz Kurtyka jako Henryk Worcell w przypływie fantazji oraz fascynacji pracą kelnera i zapewne talentu eksplodował ponadczasowym przelaniem tematu być może ,,tabu” na papier, ujawniając sekrety życia i pracy kelnerów od kuchni. Dzisiaj najmłodsza generacja kelnerów na pytanie o ,,Zaklęte Rewiry” tylko wzrusza ramionami ze zdziwienia. Samo słowo ,,Rewir” ,,Parasol” czy ”Maślak” nie jest identyfikowane przez nich w żaden sposób z zawodem Kelnera. Zainteresowania zostały zwrócone w całkiem inne obszary. Sam zawód kelnera, który wykonują o dziwo zapewne tysiące młodych Polaków praktycznie został odarty z godności i szacunku upodlając niekiedy tę wspaniała sztukę do korzyści jaka płynie z jałmużny, tak, tak jałmużny, wcale się nie pomyliłem nazywając mizerne, rzeczywiście datki wielu gości, które faktycznie mogą starczyć tylko na piwko najlepiej w promocji oferowanej przez sieciowych sprzedawców. Takich czasów właśnie doczekaliśmy. I dlatego właśnie teraz warto zatrzymać sie na chwilę, przeprowadzić rachunek sumienia i zadać sobie pytanie jak naprawdę wyglądała praca kelnera na przełomie ostatnich dwudziestu lat. Powieść Czarny Kameleon związana ze współczesnym światem gastronomii hotelowej, opowiada o blaskach i cieniach pracy młodego kelnera , którego rozwój przybiera zaskakujące nie tylko dla niego rozmiary. Jego wzloty i porażki przeplatane są scenami namiętnej miłości do dziewczyny o imieniu Anetta. W tle pojawiają się sceny obrazujące codzienność z jaką zderzają się pracownicy Central Hotelu i jego restauracji ,,Bella”. Powieść okraszona jest opisami sytuacji w jakich Grzegorz poznaje osoby ze świata polityki i biznesu mieszając je z etykietą i patologią tworząc barwny obraz rzeczywistości i fikcji , która mogła się wydarzyć naprawdę. Powieść osadzona jest w malowniczych miejscach takich Polskich miast jak: Lublin, Zamość, Kazimierz dolny i Puławy”.

 

Grzegorz Górnik

Autor

Partner audycji:

   
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.