W piątek, 20 września, w kompleksie biurowym Diuna na warszawskim Służewcu, otwarta została 82. kawiarnia sieci Green Caffè Nero. Lokal zajmuje 200 mkw. powierzchni na parterze jednego z czterech budynków kompleksu.
Diuna, dawniej znana jako Marynarska Business Park, przeszła gruntowną modernizację i obecnie oferuje nowoczesną infrastrukturę biurową oraz przestrzenie rekreacyjne.
Kawiarnia w kompleksie Diuna będzie otwarta codziennie od 7:00 do 22:00. W ofercie znajdują się kawy jakości specialty, świeżo wypiekane bagietki, kanapki, opcje lunchowe oraz szeroki wybór domowych ciast. Dodatkowo kawiarnia posiada ogródek o powierzchni 80 mkw. od strony ulicy Taśmowej oraz miejsca do siedzenia przy nowym dziedzińcu kompleksu.
„Projekt kawiarni w Diunie odnosi się do industrialnej historii dzielnicy, w której znajduje się nasz najnowszy lokal, do starszych biur i zakładów przemysłowych. Wewnątrz pojawiły się metalowe elementy, stare biurka i urządzenia. Staraliśmy się także pokazać bliskość lotniska, które znajduje się zaledwie kilometr w linii prostej od kompleksu i na ścianach kawiarni prezentujemy zdjęcia Zbyszka Siemaszki i inne pochodzące z Narodowego Archiwum Cyfrowego. W lokalu nie brakuje przeszkleń, przez które do środka wlewa się zieleń i promienie słoneczne. Architekci zadbali także o przytulne kąciki z wygodnymi meblami i ścianami zdobionymi dębową, bogatą boazerią” – mówi Dorota Pomacho-Pątkiewicz, prezeska Green Caffè Nero.
Green Caffè Nero, powstała w wyniku połączenia warszawskich kawiarni Green Coffee z międzynarodową siecią Caffè Nero, prowadzi 68 lokali w Warszawie, 9 w Krakowie oraz 4 we Wrocławiu. Sieć stawia na tworzenie kawiarni, które stanowią centra lokalnych społeczności, z unikalnym wystrojem współtworzonym przez polskich artystów i rzemieślników. W nowej kawiarni w Diunie zastosowano naturalne materiały, takie jak drewno, kamień i metal, a także ręcznie wykonany bar oraz ceglane płytki, co podkreśla industrialny charakter dzielnicy.