Wojciech Basiura, znany powszechnie jako Wojciech Modest Amaro, jest zarówno szefem kuchni, jak i właścicielem ekskluzywnej stołecznej restauracji. Po siedmiu latach prowadzenia gastronomicznego biznesu na warszawskiej Agrykoli przewodniczący jury kulinarnego show Top Chef zdecydował o zmianie lokalizacji.
„Nasi goście przywiązują ogromną wagę do doświadczenia, jakim jest wizyta w Atelier Amaro, dlatego zależało nam na wzniesieniu go na całkowicie nowy poziom. Wybraliśmy Ethosa oraz sam plac Trzech Krzyży ze względu na efektowne połączenie prestiżowej lokalizacji z intymną i kameralną atmosferą, jaką jednocześnie zapewnia ta nowa lokalizacja” – tłumaczy Basiura.
Atelier Amaro na początku przyszłego roku dołączy do grona najemców Galerii Ethos zajmującej ponad 15 tys. m2 całkowitej powierzchni na sześciu kondygnacjach. Wewnątrz, oprócz biur, mieszczą się m.in. punkt jubilerski W.Kruk, sklep z luksusowymi zegarkami Rolex, salon Audi, sklep AlmiDecor, a także kawiarnia o podwyższonym standardzie – Green Caffè Nero Gold. W sąsiedztwie swoje siedziby mają z kolei Giełda Papierów Wartościowych, hotel Sheraton, budynki administracji rządowej, Sejm i Senat oraz liczne placówki dyplomatyczne.
„Atelier Amaro dopełnia bogaty zestaw doświadczeń, które zapewnia Ethos. Bardzo się cieszymy, że ta prestiżowa restauracja – która jako pierwsza w Polsce została wyróżniona gwiazdką przez Przewodnik Michelin – wybrała na nową przystań przestrzeń w sercu Traktu Królewskiego. Ethos zapewnia znakomitą ekspozycję w samym sercu warszawskiego high-streetu” – komentuje Maciej Zajdel, członek zarządu spółki Kulczyk Silverstein Properties, która jest właścicielem obiektu przy Placu Trzech Krzyży.
Oficjalne otwarcie autorskiej restauracji Basiury w nowej lokalizacji przewidziano na 10 stycznia. Atelier Amaro zajmie 400 m2 na parterze i antresoli Galerii Ethos.