HACCP dla Ciebie informuje – Żółtaczka typu A jako choroba brudnych rąk, owoców i warzyw

0
1500
Każdy z nas zna wirusowe zapalenie wątroby typy B (WZW B) oraz słyszał o wirusowym zapaleniu wątroby typu C (WZW C). O odmianie B i C wiemy tyle, że możemy zarazić się przez krew i na pewno idąc do szpitala złapiemy Żółtaczkę typu B (to kiedy mamy więcej szczęścia) oraz typu C (kiedy szczęście nas opuściło). Niewiele osób jest świadomych, że istnieje również wirusowe zapalenie wątroby typu A – tzw. żółtaczka pokarmowa.

Drogi zakażenia

Jest to choroba przenoszona przez wirusa, głównie drogą pokarmową poprzez kontakt z zakażonym człowiekiem (kiedy ktoś nie myje rąk po wyjściu z toalety) lub spożycie skażonego jedzenia (niemytych owoców lub skażonej wody).

Objawy

Wirus wywołujący tą chorobę (Hepatitis A Virus) jest bardzo odporny na wysoką temperaturę oraz na środki chemiczne. 90% osób przechodzi chorobę bezobjawowo, dorośli natomiast zawsze mają objawy zwiastunowe – grypopodobne i dyspeptyczne (nudności, biegunka). Następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby – żółtaczka (zżółknięcie skóry i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby. Dzieje się tak, ponieważ w organizmie zwiększa się poziom żółtego barwnika – bilirubiny. Żółtaczka znika po około miesiącu. Powikłania choroby mogą jednak doprowadzić do śmierci.

Dlaczego owoce?

Wiemy, że możemy zarazić się bakteriami i wirusami, jeżeli ktoś nie myje rąk po wyjściu z toalety, ale co z tym wszystkim mają wspólnego owoce?

Chodzi o sposób ich zbierania. Większość owoców, zwłaszcza miękkich, zbiera się ręcznie. Tymczasem nie każdy właściciel plantacji wyposaża swoje pole w przenośne toalety z wodą ciekłą. Takie toalety widywałam wyłącznie na polach uprawnych rolników, którzy byli poddawani audytowi przez jednostki kontrolujące, np. kiedy owoce były skupowane przez duże fabryki lub były bezpośrednio eksportowane do marketów. Oczywiście takie rozwiązanie jest prawidłowe, pod warunkiem, że pracownicy rzeczywiście myją ręce…

To, że owoce ładnie wyglądają w pudełku i dodatkowo się błyszczą, nie oznacza że były one umyte bezpośrednio po zerwaniu z krzaka. Co więcej, owoce umyte szybciej więdną, więc ze względów estetycznych ich się nie myje, tylko od razu wkłada do pojemniczka.

Dlatego w procesie obróbki wstępnej brudnej bardzo ważnym etapem jest dokładne mycie zarówno owoców, jak i warzyw. Oczywiście o konieczności mycia rąk przed rozpoczęciem pracy nie trzeba przypominać.

 

Cześć! Mam na imię Ania i prowadzę bloga haccpdlaciebie.pl.

Jestem przedsiębiorcą, specjalistą ds. BHP oraz HACCP. Z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania ergonom. Doradzam przy tworzeniu nowych restauracji, lokali gastronomicznych i kawiarni.

Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.

Tworzę dokumentację sanitarną (HACCP, GHP-GMP, Instrukcje i Procedury) oraz dokumentację BHP. Rozwiązuję problemy moich klientów, wykonuję pisma administracyjne, wspomagam i doradzam. Wyjaśniam zasady zawarte w prawie żywnościowym. Swoją wiedzą dzielę się na swoim blogu haccpdlaciebie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.