HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego i cateringów – próbki żywnościowe

1
19001
Niezależnie czy w placówce posiadamy własną kuchnię, czy też korzystamy z gotowych posiłków dostarczanych w formie cateringowej, kwestia przechowywania próbek żywnościowych powinna być uregulowana.


Czym są próbki żywnościowe?

Czym są próbki żywnościowe, jak powinno się je pobierać i przechowywać reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Próbki każdej składowej części potrawy z partii żywności pobierane są pod koniec okresu procowania w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych (nie mniej niż 150 g). Próbki przechowujemy w naczyniach plastikowych lub szklanych.

Na opakowaniu należy opisać zawartość pojemnika, datę i godzinę przygotowania potrawy, imię i nazwisko oraz stanowisko służbowe osoby, która próbkę pobrała. Próbkę przechowuje się co najmniej przez 3 dni w temperaturze maksymalnej +4 st. C.

Miejsce przechowywania próbek musi być zabezpieczone, by dostęp do próbek miały wyłącznie osoby upoważnione.



Kto przechowuje próbki żywnościowe?

Wyznaczenie zakładu odpowiedzialnego za przechowywanie próbek reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.).

• Jeżeli jesteśmy zakładem żywienia zbiorowego typu zamkniętego (i nie prowadzimy przy okazji cateringu), to możemy.

Zgodnie z Art. 72. 1. Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może przechowywać próbki wszystkich potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia, wyprodukowanych i przeznaczonych do żywienia konsumentów w tym zakładzie.

• Jeżeli jesteśmy wyłącznie wydawalnią posiłków i korzystamy z usług cateringu lub dostarczamy posiłki w formie cateringu, to musimy.

Art. 72.2. Zakład, o którym mowa w ust. 1, w przypadku wprowadzania do obrotu gotowych potraw pochodzących z innych zakładów, przechowuje próbki poszczególnych potraw otrzymanych wraz z dostawą partii każdej potrawy o krótkim okresie przydatności do spożycia z zakładu, w którym zostały wyprodukowane.

3. Na podstawie pisemnej umowy zakłady, o których mowa w ust. 2, mogą ustalić, że obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu, w którym potrawy te zostały wyprodukowane.

4. Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów.

Na podstawie powyższego zapisu wnioskujemy, że prowadząc własną kuchnię w swojej placówce możemy przechowywać próbki, natomiast korzystając z usług cateringu musimy próbki przechowywać. W tym przypadku, w zależności od zawartej umowy, próbki przechowuje placówka lub kuchnia cateringowa.



Mandaty za brak próbek

Art 100 ust. 2 pkt 12 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia mówi, że ten, kto nie przechowuje próbek potraw lub nie udostępnia pobranych próbek środków spożywczych organom urzędowych kontroli żywności […] podlega karze grzywny.

Cześć! Mam na imię Ania i prowadzę bloga haccpdlaciebie.pl

Jestem przedsiębiorcą, specjalistą ds. BHP oraz HACCP. Z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania ergonom. Doradzam przy tworzeniu nowych restauracji, lokali gastronomicznych i kawiarni.

Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.

Tworzę dokumentację sanitarną (HACCP, GHP-GMP, Instrukcje i Procedury) oraz dokumentację BHP. Rozwiązuję problemy moich klientów, wykonuję pisma administracyjne, wspomagam i doradzam. Wyjaśniam zasady zawarte w prawie żywnościowym. Swoją wiedzą dzielę się na swoim blogu haccpdlaciebie.pl

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.