Nagroda przyznawana jest od 2005 roku. Jest to ważne wyróżnienie, w którym głosy oddają laureaci Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora z poprzednich lat. O otrzymaniu nominacji decyduje Kapituła, której przewodniczy Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs.
NAGRODZENI:
OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII
Chef Sebastian Krauzowicz – Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane
Nominowani w tej kategorii byli:
- Mateusz Gessler – Ćma by Mateusz Gessler, Warszawa
- Dariusz Struciński – Hotel Anders, Stare Jabłonki
- Stefan Birek – Hotel Lord w Warszawie
- Angelika Chwyć – SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, Warszawa
RESTAURACJA Z RENOMĄ
Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów – Marcin Budynek
Nominowani w tej kategorii byli:
- Corrèze, Gdańsk – Krzysztof Gradzewicz
- Restauracja FIGA, Plewiska k/Poznania – Dawid Klimaniec
- Nolita Restaurant, Warszawa – Jacek Grochowina
- Studio Qulinarne, Kraków – Giacomo Monzali
RESTAURACJA Z TRADYCJĄ
Ostoja Chobienice, Siedlec – Maciej Barton
Nominowani w tej kategorii byli:
- Pałac i Folwark Galiny www.palac-galiny.pl, Galiny k/Bartoszyc – Olga Lompa
- Wąsowo, Wąsowo – Piotr Markowski
- Głęboczek Vine Resort & Spa, Wielki Głęboczek – Marian Frankowski
- Karczma Górecznik, Przygodzice – Roman Wegnerowicz
RESTAURACJA HOTELOWA
Marriott Warsaw Hotel, Warszawa – Paweł Kałuski
Nominowani w tej kategorii byli:
- Zamek Topacz, Ślęza – Rafał Borys
- Hotel & Restauracja Jakubus, Jakubowice k/Wilków – Marcin Bielec
- Nicolaus Hotel & Culinary, Toruń – Bartłomiej Witkowski
- Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy – Marcin Zakrzewski
KAWIARNIE/LODZIARNIE/CUKIERNIE:
PETIT PARIS Sołacz, Poznań – Daria Maria Kuttene
Nominowani w tej kategorii byli:
- Cukiernia – Restauracja Słodki Słony, Warszawa – Magda Gessler
- Cukiernia Sowa, Bydgoszcz – Aleksandra Sowa
- Lulu Cafe Lounge, Wrocław – Beata Jankiewicz
- TRio Molo Cafe, Kołobrzeg – Ryszard Pilecki
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!