Sebastian Olma objął stanowisko Executive Head Chefa we wrześniu. W Hotelu Pałac Mała Wieś będzie odpowiadał za rozwój restauracji „Stara Wozownia”, obiektów bankietowo-konferencyjnych „Nowa Oranżeria” oraz „Szklarnia”, a także cukierni „Herbaciarnia Pałacowa” i sekcji cateringowej firmy.
Sebastian doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi Szefami Kuchni na świecie. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya oraz Toma Aikensa – ikon brytyjskiej kuchni. Zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia sous chef Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej.
Sebastian Olma jest współtwórcą restauracji dla artystów „Open’er Festiwal, na którym co roku goszczą takie gwiazdy jak Bruno Mars, Kylie Minogue, Depeche Mode czy Foo Fighters. Jest autorem wystawnych kolacji podczas Balów Fundacji TVN. Przygotowywał wykwintne kolacje dla przywódców i przedstawicieli polskiego rządu oraz wielu europejskich państw podczas obchodów 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej, m.in. dla wiceprezydenta USA Mike’a Pence’a, prezydenta Niemiec Franka-Waltera Steinmeiera, kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy prezydenta Francji Emmanuela Macrona.
Warto wspomnieć, iż pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pied à Terre 1*, Esporta Chiswick Club, Carluccio’s Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, „Sketch w Teatrze Wielkim” sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia.
Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce – w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował – Belvedere w Łazienkach Królewskich zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin – Main Cities of Europe.
W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję – inspiracji będzie szukać w hotelowych ogrodach, w historii miejsca i regionu oraz najlepszych składnikach, które zapewnią gościom niezwykłe doświadczenia kulinarne.
Już dzisiaj można spróbować nowego menu, które stworzył szef kuchni Sebastian Olma w Restauracji Stara Wozownia. Pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczka z mirabelkami to jedne z najpyszniejszych propozycji naszego nowego menu.
Natomiast 18 października odbędzie się kolacja degustacyjna pt. Powab Jabłka. W czasie komentowanej kolacji goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego w oparciu o jabłka z Sadu Książęcego przez Sebastiana i jego zespół.