IKEA testuje dostawy swojej oferty gastronomicznej

0
1167

Ruszyły pierwsze testowe dostawy dań z Restauracji IKEA na terenie wybranych miast Polski. Dostawy obejmują także produkty ze Sklepiku Szwedzkiego dostępne w sklepach stacjonarnych IKEA. Oferta będzie dostępna w kategorii “Jedzenie” w aplikacji Glovo.

„Zgodnie z naszą strategią chcemy być bliżej klientów i umożliwiać im dokonywanie zakupów w IKEA na różne sposoby, włączając w to ofertę gastronomiczną. Ofertę tę nieustannie także rozwijamy, uwzględniając różne potrzeby i oczekiwania klientów. Dodajemy więcej opcji wege oraz roślinnych do menu w restauracjach IKEA. Są one smaczne i jednocześnie przyjazne środowisku. Chcemy w ten sposób inspirować do bardziej zdrowych i zrównoważonych wyborów w codziennej diecie. Opcja dostawy w naszej ofercie gastronomicznej to kolejny krok w kierunku zwiększenia dostępności zdrowej, przystępnej cenowo żywności dla wielu ludzi” – mówi Mirosław Forycki, Krajowy Kierownik ds. IKEA Food, IKEA Retail w Polsce.

Obie firmy stawiają na mobilność, nowoczesność oraz dostępność cenową. W pierwszym etapie współpracy z dostaw będą mogli skorzystać mieszkańcy Krakowa, Katowic, Lublina i Poznania w wybranych strefach, a już w listopadzie z tej opcji będą mogli skorzystać mieszkańcy wybranych dzielnic Warszawy. Kurierzy Glovo dostarczą wybrane pozycje dostępne w menu restauracyjnym oraz szwedzkim sklepiku IKEA.

„W Glovo wciąż dążymy do realizacji naszej misji, którą jest zrozumienie stylu życia naszych Gości oraz zapewnienie im wszystkiego czego potrzebują w swoich miastach w sposób szybki, wygodny i ekologiczny. Uruchomienie naszej współpracy z IIKEA Retail w Polsce jest więc naturalnym krokiem naprzód, który doskonale wpisuje się w naszą strategię” – mówi Agnieszka Lityńska, Partner Business Leader w Glovo Polska.

Wszystkie zamówienia dostarczane będą w ekologicznych opakowaniach. Dostawy będą realizowane w godzinach pracy poszczególnych sklepów IKEA. Zamówienia z IKEA będą realizowane zgodnie z możliwościami dostawy, czyli dostosowane do rozmiarów plecaka dostawczego: 40 x 40 x 30 cm. Dostępność usługi będzie uzależniona od aktualnej dostępności dostawców w poszczególnych miastach.

Zrównoważona oferta gastronomiczna IKEA
Zgodnie ze strategią IKEA People & Planet Positive, firma oferuje swoim klientom coraz więcej dań i produktów, które są smaczne, pozyskiwane w sposób zrównoważony, zbilansowany pod względem składników odżywczych i jednocześnie przystępne cenowo. Obecnie w menu Restauracji IKEA i w ofercie Sklepiku Szwedzkiego, oprócz tradycyjnych wersji klopsików dostępne są także te wege i te stworzone z białek roślinnych, które w roku finansowym 2021 (09.2020-08.2021) stanowiły 33% sprzedaży wszystkich klopsików. W 2018 roku do menu Bistro IKEA firma wprowadziła wege hot doga, a w 2019 wegańskie lody truskawkowe.

Do 2025 roku IKEA planuje oferować 50% głównych dań, które będą w całości pochodzenia roślinnego, a w 80% dań zrezygnuje z użycia czerwonego mięsa. Ponadto 80% wszystkich produktów spożywczych oferowanych w Sklepiku Szwedzkim będzie wyprodukowanych na bazie roślin.

Źródło: Ikea

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.