iVario Pro ustanawia nowe standardy w profesjonalnej kuchni. System gotowania, który zachwyca inteligentnymi funkcjami i zużywa o 40% mniej energii niż tradycyjne patelnie uchylne i zwykłe patelnie. Ma on nawet o 20% wyższą wydajność, a dzięki opcji bezobsługowego gotowania pod ciśnieniem jest do 35% szybszy w porównaniu do gotowania bez użycia ciśnienia. iVarioBoost, inteligentny system zarządzania energią, zapewnia dokładne temperatury w kadzi i precyzyjnie je reguluje. Dzięki iZoneControl kadź można nawet podzielić na maksymalnie cztery strefy, dzięki czemu użytkownik może gotować różne potrawy jednocześnie, z opóźnieniem i w różnych temperaturach. Ergonomia wyznacza również nowe standardy: nogi o regulowanej wysokości, kadź o zimnych bookach i zaokrąglone rogi urządzenia zwiększają bezpieczeństwo pracy.
“Produktywność, elastyczność i prostota to cechy charakteryzujące nowy iVario Pro”, wyjaśnia Maciej Wroński, dyrektor zarządzający Rational w Polsce. Opatentowany system grzewczy iVarioBoost oparty jest na ceramicznych elementach grzejnych, które są mocno przymocowane do odpornej na zarysowania podstawy kadzi i równomiernie rozmieszczone. iVario Pro nagrzeje się do 200°C w czasie krótszym niż 2,5 minuty i ma wystarczającą moc, aby przygotować około 30 kg gulaszu w około. 15 minut. Dzięki temu iVarioBoost jest 4 razy szybszy niż konwencjonalna technologia. Ponadto nie ma spadku temperatury po dodaniu zimnego płynu, takiego jak na przykład śmietana. iVarioBoost niemal równie szybko odbiera energię, zapobiegając przywieraniu lub gotowaniu się delikatnych potraw, takich jak pudding ryżowy. Maciej Wroński dodaje: „To maksymalna moc i wyjątkowa precyzja”.
Precyzja zapewniona jest przez iCookingSuite, inteligencję kulinarną w iVario Pro. Czujniki wykrywają ilość i stan potraw i odpowiednio regulują parametry gotowania, aby osiągnąć pożądany rezultat bez konieczności wykonywania wielu czynności przez użytkownika. „iVario Pro eliminuje potrzebę ciągłego sprawdzania i monitorowania. Tak jak w przypadku AutoLift, który automatycznie podnosi przygotowane składniki na przykład ugotowany makaron”, wyjaśnia Maciej Wroński. Jednocześnie koncepcja obsługi jest nowa i użytkownik może wybrać tryby pracy dla mięsa, ryb, drobiu lub przystawek lub metody przygotowania potraw, takie jak patelnia lub frytownica. Oszczędza to czas szkolenia i nauki.
iZoneControl zapewnia również większą elastyczność, ponieważ iVario Pro można teraz podzielić na aż cztery strefy, które mogą mieć dowolny kształt i rozmiar. Nowy system gotowania zrewolucjonizował również codzienne czynności rutynowe. Dzieje się tak, ponieważ nic nie przywiera do dna kadzi, a dzięki temu urządzenie jest łatwe do mycia, często w ciągu dwóch minut. Różne warianty montażu, takie jak zawieszanie na ścianie lub na kółkach, sprawiają, że nowe urządzenie jest niezwykle elastyczne.
iVario Pro 2-S z dwiema kadziami jest idealny do restauracji lub jako dodatkowe urządzenie w cateringu i kantynach pracowniczych. Dwa jednokadziowe systemy do gotowania o pojemności 100 lub 150 litrów są nowymi pracownikami w branży gastronomicznej. Całą linię uzupełnia jeszcze iVario 2-XS, który jest idealny do restauracji od 30 posiłków.
Wszystkie urządzenia RATIONAL są teraz dostępne u dealerów RATIONAL. W ramach MORE Tour 2020 firma Rational zademonstruje możliwości urządzeń multifunkcyjnych w formie webinarów z rejestracją przez portal rational-online.com, ale także podczas pokazów na żywo. Terminy i liczne lokalizacje będą również dostępne na stronie internetowej.