Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej rozpoczęła proces przygotowywania Pozwu zbiorowego GASTRONOMÓW

0
1294

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej rozpoczęła proces przygotowywania Pozwu zbiorowego GASTRONOMÓW przeciwko Skarbowi Państwa.

Do pozwu można dołączyć jeśli firma odnotowała spadek obrotów w stosunku do poprzednich lat z powodu ograniczenia działalności gastronomicznej zarówno na wiosnę jak i na jesień 2020 r. Swój akces do pozwu zbiorowego można zgłosić wypełniając deklaracje: www.pozewzbiorowy.iggp.pl

W ramach jednego Pozwu zbiorowego Firmy zostaną podzielone na grupy, w zależności od wysokości utraconych korzyści. Szkoda poszczególnych Członków grupy obejmuje utracone korzyści oraz koszty działań dostosowujących przedsiębiorstwo do funkcjonowania w ramach wprowadzonych ograniczeń. Szkoda będzie pomniejszona o koszty stałe oraz uzyskane przychody w ramach działań dostosowujących.

Szkoda obejmuje zarówno okres pierwszych restrykcji, tj. od 31.3 do 18.5, jak i obecnych, tj. od 10.10.2020 do 28.02.2021 i/lub później.

IGGP zachęca do składania deklaracji, argumentując, że pozew zbiorowy to ogromna oszczędność kosztów i zwiększona szansa na zwycięstwo:

„Walcz o pieniądze, które Ci się należą. Tą listę uczestników postępowania zbiorowego zamkniemy  wstępnie do 28 lutego 2021 r.”

Planowany termin złożenia Pozwu zbiorowego to 31 maja 2021 r.

Aby przystąpić do pozwu zbiorowego należy wypełnć Deklarację przystąpienia znajdującą się tutaj: www.pozewzbiorowy.iggp.pl i następnie wpłać kwotę 500 PLN (tylko dla Członków IGGP) na poczet opłaty sądowej i kosztów przygotowania Pozwu lub 2.500 PLN dla pozostałych Firm ( nie będących Członkami IGGP).

Jeśli z jakichkolwiek powodów prawnych lub innych złożenie Pozwu nie będzie możliwe do dnia 31 sierpnia 2021 r. wpłacone pieniądze otrzymasz z powrotem na swoje konto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.