Jak efektywniej zarządzać restauracją? Produkty SMART dla gastronomii

0
920
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Zarządzanie restauracją to zawsze spore wyzwanie. Kluczowe znacznie ma to, jak lokal postrzegają klienci – długi czas oczekiwania na rachunek lub problemy z dostawą jedzenia to tylko kilka sytuacji, jakie mogą negatywnie wpłynąć na opinię gości o restauracji. Jak zadbać o każdy detal doświadczenia klienta w lokalu, a tym samym zwiększyć sprzedaż i zadowolenie gości?

Technologia, dzięki której zarządzanie restauracją stanie się łatwiejsze
W czasie pandemii dużą popularność zyskały aplikacje dla restauracji. Szczególnie przydatne okazały się platformy do zamawiania na wynos. Na rynku pojawiły się także restauracje wirtualne, które oferują tylko posiłki z dowozem. Takie rozwiązanie stanowiło odpowiedź na trudną sytuację dla branży gastronomicznej – pozwoliło ograniczyć koszty, a jednocześnie dostosować się do zupełnie nowych warunków.

Programy dla restauracji nie służą jednak tylko do organizacji dowozu jedzenia. Systemy POS wspomagają branżę gastronomiczną od dawna, lecz zakres ich funkcjonalności na przestrzeni lat sporo się zmienił. Warto wykorzystać coraz to nowocześniejsze rozwiązania. Narzędzia dedykowane gastronomii ułatwiają zarządzanie na wielu płaszczyznach – od śledzenia dostaw, poprzez monitoring ruchu w restauracji, aż po analizę sprzedaży. Takie funkcje pozwalają lepiej odpowiadać na oczekiwania gości, a przede wszystkim zwiększyć rentowność biznesu.

Jak zacząć lepiej zarządzać gastronomią?
Pierwszy krok na drodze do skutecznego zarządzania lokalem stanowi świadomość potrzeb i oczekiwań klientów. Aby lepiej je poznać, warto skontrolować sprzedaż, przyjrzeć się organizacji pracy personelu oraz procesowi składania zamówień. Bez względu na to, jakich zmian potrzebuje restauracja, kluczowe znaczenie ma dobór środków, które pozwolą osiągnąć wyznaczony cel. Szczególnie pomocne będą tutaj nowoczesne narzędzia – odpowiednia aplikacja jest w stanie odmienić każdą restaurację. Warto więc poznać funkcjonalności, które umożliwią skoordynowanie kuchni z obsługą sali, a także pozwolą na lepsze zarządzanie lokalem.

Mobilny Kelner – nowoczesna i błyskawiczna obsługa
Dla gości odwiedzających lokal gastronomiczny liczy się nie tylko dobre jedzenie, ale i sprawna obsługa. Aplikacja Mobilny Kelner jest w stanie skrócić ten proces nawet o 30%, a tym samym – zwiększyć zadowolenie klientów. System obsługi kelnerskiej pozwala przyjmować zamówienia za pomocą tabletów. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy nie muszę biegać między stolikami a POSem – z aplikacją Mobilny Kelner zamówienie złożone na tablecie od razu trafia na kuchnię. Z takim narzędziem personel restauracji:

  • w krótszym czasie obsługuje więcej gości,
  • unika niepotrzebnych pomyłek podczas przyjmowania zamówienia,
  • wydaje posiłki zawsze we właściwej kolejności,
  • szybciej rozlicza gości,
  • bezbłędnie łączy lub dzieli rachunki, a także dodaje do nich zniżki i napiwki.

KDS – sprawna komunikacja między salą a kuchnią
Kitchen Display System poprawia przepływ informacji między obsługą kelnerską, a kucharzami. Jak wiadomo, sprawna komunikacja personelu to podstawa dobrze funkcjonującego lokalu. Z systemem KDS kucharze błyskawicznie otrzymują informację o nowym zamówieniu, a kelnerzy mają stały wgląd do statusu przygotowywanego posiłku. Dzięki takiemu rozwiązaniu personel ma większą kontrolę nad zamówieniami, co jest szczególnie przydatne w porach natężonego ruchu. System kuchenny KDS pozwala zoptymalizować czas oczekiwania klientów i uniknąć niepotrzebnych pomyłek w procesie przygotowywania i podawania posiłku. Z takimi funkcjonalnościami nawet duży ruch nie będzie w stanie zaburzyć sprawnego procesu obsługi klientów.

GoManager – system zarządzania pracownikami
Najważniejsze zasoby każdego biznesu stanowią pracownicy. Warto więc znać rozwiązania, które ułatwią sprawne zarządzanie personelem. Go Manager pozwoli na planowanie zmian, bezbłędne rozliczenia czasu pracy i kontrolę sprzedaży każdego z pracowników. Narzędzie umożliwia:

  • dokładne i błyskawiczne rozliczenia pracowników,
  • oszczędność 73% czasu, który dotychczas był poświęcany na rozliczenie pracowników osobno,
  • nadawanie uprawnień do poszczególnych stanowisk,
  • większą kontrola czasu pracy, pozwalającą ograniczyć spóźnienia,
  • generowanie raportów sprzedażowych każdego z pracowników.
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

GoStock – stany magazynowe pod kontrolą
Gastronomia to bardzo nieprzewidywalna branża. Ciężko jest zawsze wiedzieć, kiedy zabraknie potrzebnych produktów. Stany magazynowe możesz jednak kontrolować z aplikacją GoStock, a tym samym ograniczyć ewentualne straty. Oprogramowanie dla gastronomii pozwala kontrolować ilość towaru na dowolnym urządzeniu z dostępem do Internetu. Aplikacja umożliwia:

  • bezbłędne obliczanie food cost,
  • eliminację gorzej sprzedających się produktów,
  • generowanie raportów z zakupów i dostaw.

GoHub – kontrola zewnętrznych kurierów
Obecnie wiele restauracji korzysta z usług zewnętrznych platform do dostarczania jedzenia. Stały nadzór nad przebiegiem takich dostaw umożliwia GoHub. Aplikacja do zarządzania dostawami zapewnia integrację systemu POS z platformami zewnętrznymi, co pozwala na ogromną oszczędność czasu i pieniędzy. Wszystkie zamówienia znajdują się w jednym miejscu, co eliminuje ryzyko błędów i ogranicza czas poświęcany na ręczne wprowadzanie zamówień. Ponadto system umożliwia aktualizację menu na wszystkich platformach zaledwie jednym kliknięciem. Takie rozwiązanie sprawia, że lokal zawsze obsługuje swoich klientów na najwyższym poziomie.

Narzędzia SMART, które warto wypróbować
Sprawna obsługa zamówień w restauracji to spore wyzwanie. Jak zadbać o najwyższą jakość usług i wyróżnić się na tle konkurencji? System POS dla restauracji znacznie to ułatwia – pozwala sprawnie zarządzać restauracją, ograniczyć straty żywności, a tym samym zwiększyć zyski i zadowolenie klientów. Skuteczne zarządzanie polega na poszukiwaniu sposobów optymalizacji pracy. Takie możliwości dają nowoczesne rozwiązania dla biznesu. Odpowiednio dobrane aplikacje przyspieszą proces obsługi, jednocześnie podnosząc jej jakość oraz zwiększając komfort nie tylko gości odwiedzających lokal, ale także każdego z pracowników.

Szczegółowe informacje na temat nowoczesnych rozwiązań dla gastronomii dostępne są na stronie GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.