Jak nowoczesne technologie wspierają pracowników w sezonie letnim 2022

0
1207
Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Sezon letni funkcjonuje na pełnych obrotach, a z roku na rok Polacy zostawiają w restauracjach coraz większe sumy. W roku 2021 w samych nadmorskich obiektach przebywało około 1,7 mln turystów. To około 14% więcej niż w roku poprzedzającym. Konsumpcja we wszystkich restauracjach w sezonie letnim ciągle rośnie, a do obsłużenia tak dużej liczby klientów potrzebne są zwiększone siły. Czy można usprawnić obsługę w lokalu przy pełnej frekwencji? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

Dobra pogoda generuje dobry humor
Nie da się ukryć, że bardzo częstym impulsem do odwiedzenia restauracji jest dobra pogoda. Sezon letni w Polsce cechuje się bardzo wysokimi temperaturami, co za tym idzie miłymi i ciepłymi wieczorami. To właśnie wieczory Polacy najchętniej spędzają w lokalach i ogródkach gastronomicznych zarówno w miastach jak i na wakacjach. Coraz to więcej pomysłów na wystrój lokali i ich menu przyciąga tłumy do stolików.

Nie każdy okręt ma pełną załogę
W 2022 roku właściciele gastronomii natrafiają na poważne problemy z zatrudnieniem personelu do obsługi swoich lokali. Jak wiemy załoga ma olbrzymi wpływ na to jak klient odbiera całościowe doświadczenie wizyty w restauracji. Pandemia koronawirusa zmusiła wielu pracowników do zmiany branży. Dziś dzięki technologii możemy wspierać pracowników gastronomii za pomocą nowoczesnych narzędzi jak miniPOS, czy roboty Pudu.

Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Roboty jako pomocnicy na co dzień
Czasy robotów w naszym życiu nadeszły w najlepsze. To właśnie one wykonują dziś większość powtarzalnych czynności w różnych sferach naszego życia. Z powodzeniem odnajdują się również w gastronomii. Roboty Pudu poruszają się po zaprogramowanych ścieżkach, omijając przy tym wszelkie przeszkody i reagując na to co dzieje się dookoła nich. Można być pewnym, że zawsze sprostają zadaniom jak dostarczenie jedzenia czy napojów do stolików. Wsparcie załogi przez roboty pozwala na jeszcze lepszą obsługę klientów i poświęcanie im większej uwagi. Dzięki temu poczują się oni jeszcze mocniej zauważeni, co może wpłynąć na ich dobrą opinię o lokalu, a także zachęci ich do częstszych odwiedzin.

Mobilność oznacza skuteczność
Ciągle poszukujemy innowacji, aby jeszcze lepiej sprostać oczekiwaniom Klientów. Firmy coraz częściej poszukują mobilnych rozwiązań dla systemów i urządzeń, na których pracują. W odpowiedzi na te potrzeby powstają przenośne terminale POS takie jak miniPOS, czyli aplikacja instalowana na przenośnym urządzeniu z systemem Android, dzięki którym pracownicy mają stały dostęp do informacji o sytuacji w lokalu. Dzięki miniPOS kelner ma możliwość bezpośrednio przy stoliku złożyć zamówienie i wysłać je wprost do realizacji na kuchnie, bez potrzeby podchodzenia do stacjonarnego POS w lokalu. Zaoszczędza to czas i sprawia, że klienci zostają obsłużeni szybciej. Zastosowanie miniPOS umożliwia również szereg czynności, które można wykonać bezpośrednio przy stoliku: sprawdzanie rezerwacji, dodawanie komentarzy do zamówienia, informowanie o obecnym rachunku, a także pozwala na wydruk rachunku z pozycji urządzenia mobilnego, co znacznie skraca czas oczekiwania na paragon.

Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Na miejsca, przygotowani, start
Konkurencja między lokalami gastronomicznymi przypomina wyścig, w którymi restauratorzy ustawiają się w blokach startowych głodni zwycięstwa. Każdy z nich chce oferować niepowtarzalne smaki potraw, klimat we wnętrzu, a często wyjątkowy pomysł na lokalizację. Do sezonu letniego restauratorzy przygotowują się praktycznie od początku roku. Przed przyjęciem gości należy sprawdzić funkcjonowanie sprzętu, oraz odpowiednio przeszkolić załogę. Głównie to właśnie pracownicy budują wizerunek lokalu i pracują na jego ocenę wśród klientów, co za tym idzie zwiększają szansę na ponowną wizytę. W momentach największego ruchu, nowoczesna technologia jest nieocenioną pomocą w wykonywaniu obowiązków, a innowacyjne rozwiązania jak roboty Pudu pomagają w powtarzalnych czynnościach, które nie muszą być już wykonywane przez ludzi. Innowacja to przepis na sukces.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.