Jak rozwiązać problemy gastronomicznych biznesów? [wideo]

0
1132
Fot.: Grupa Kapitałowa Immobile

– W tak trudnych czasach restauratorzy nie funkcjonowali w historii gospodarczej Polski – mówi Rafał Jerzy, prezes Grupy Kapitałowej Immobile. Jak poradzić sobie z sytuacją popandemiczną w dobie galopującej inflacji? Grupa Immobile ma na to rozwiązanie i zaprasza restauratorów do rozmów.

Pokora, pasja, doświadczenie, dobra lokalizacja i oferta – czy tyle wystarczy, aby z powodzeniem prowadzić restaurację? Okazuje się, że w obliczu tak trudnej i nieprzewidywalnej sytuacji, w jakiej znalazła się teraz polska branża gastronomiczna, nawet najlepsze lokale nie są w stanie się utrzymać.

– Wielu restauratorów potworzyło przez lata biznesy – wręcz dzieła sztuki – które świetnie funkcjonowały na rynku i zupełnie nie z ich powodu wpadły w ogromne tarapaty finansowe. Z reguły restauracje żyją z dnia na dzień i nie są w stanie odłożyć dużego kapitału, który mógłby pozwolić im przetrwać (…) – podsumowuje Rafał Jerzy w rozmowie z Remigiuszem Jaskotem.

Nieustannie pojawiają się informacje o upadkach kolejnych restauracji. Ciągła inflacja, wzrost cen energii i surowców oraz mniej klientów powoduje, że rynek powoli nie wytrzymuje. Jak twierdzi Rafał Jerzy, lokale popadają w spiralę kłopotów.  Niezamawianie świeżego towaru prowadzi do niemożności realizowania ofert, czego z skutkiem jest mniejsza liczba klientów, a co za tym idzie niższe zarobki.

Indywidualnym graczom będzie ciężko te trudne czasy przetrwać. Będą musieli starać się, w zależności od lokalizacji oczywiście, szukać właściwego wsparcia sieciowego, które jest w stanie udowodnić skuteczność sprzedażową. Uratować ich może tylko silna sprzedaż i pilnowanie rentowności obiektów – twierdzi Rafał Jerzy.

Działanie w pojedynkę może okazać się dla restauratorów zgubne. W tym trudnym czasie ratunkiem dla rynku gastronomicznego ma być konsolidacja. Grupa Kapitałowa Immobile jest chętna do pomocy restauratorom, w ramach której ma przejmować zagrożone upadkiem biznesy. Rafał Jerzy zapewnia jednak, że Grupa nie dąży do ujednolicenia rynku, lecz chce zachować unikatowość i charakter każdego z lokali. Więcej informacji o projekcie ratowania restauracji znaleźć można tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.