Jak skutecznie dezynfekować powierzchnie kuchenne w restauracji?

0
1285
Prowadzenie restauracji to niełatwa rzecz. Niejednokrotnie słyszymy przecież o zatruciach w lokalach gastronomicznych w wyniku nieświeżego jedzenia czy bakterii. Z tego względu rolą właściciela jest nie tylko dbanie o restauracyjne menu, ale także o to, aby żywność była przygotowywana i podawana w czystych oraz odkażonych pomieszczeniach.

Które miejsca i powierzchnie w restauracji są najbardziej zanieczyszczone?

Najwięcej bakterii znajdziemy na klamkach, poręczach, krzesłach, stołach, czy blatach, czyli powierzchniach, które są najczęściej dotykane przez wielu ludzi. Właściwa dezynfekcja w kuchni i pomieszczeniach ma celu przede wszystkim usunięcie wszelkich zanieczyszczeń powstałych w wyniku gotowania i spożywania posiłków. Dobry preparat chemiczny powinien usunąć szybko rozmnażające się bakterie, wirusy i grzyby, które mogą być bardzo dużym zagrożeniem, jeśli dostaną się do żywności. Dlatego w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów przeprowadzamy dezynfekcję odpowiednimi metodami i środkami chemicznymi.



Proces dezynfekcji w restauracji – jaki preparat wybrać?

Wyobraźmy sobie typową sytuację w kuchni. Kucharze w pocie czoła starają się jak najszybciej przygotować wybrane przez klientów posiłki. Z tego względu nie raz skapnie olej, przypali się kuchenka, wyleje sos, czy rozdepcze się resztki jedzenia. Wówczas tworzy się środowisko idealne do rozwoju różnych zarazków.

Dlatego też dezynfekcja w lokalu gastronomicznym powinna się odbywać każdego dnia, niezależnie od liczby klientów. Odkażaniu powinny być poddawane naczynia, umywalki, zlewozmywaki, blaty, stoły, mikrofalówki, piekarniki, zmywarki, podłogi i inne urządzenia oraz powierzchnie w restauracji. Nie można również zapominać o dezynfekcji przedmiotów takich jak: sztućce, talerze oraz inne naczynia przeznaczone do przygotowywania lub spożywania jedzenia.

Co o produkcie Cif 2in1 Cleaner Disinfectant sądzi pan Marek – właściciel warszawskiej restauracji?

„Do dezynfekcji mojej restauracji wybieramy tylko silne i bezpieczne środki. Podczas gotowania wydzielają się nieprzyjemne zapachy, duża wilgoć, resztki jedzenia, wszystko to sprzyja rozwojowi bakterii, a na to nie możemy sobie pozwolić. Dla pracowników kupuję produkt Cif 2in1 Cleaner Disinfectant z prostego powodu – po prostu jest skuteczny. Doczyszcza z łatwością wszystkie zabrudzenia, dzięki czemu wiem, że żywność jest przygotowywana i podawana w czystych i higienicznych warunkach.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.