Jarek Walczyk zakończył współpracę z restauracją Pink Lobster

1
1944

Na początku stycznia Jarek Walczyk w mediach społecznościowych poinformował, że kończy współpracę z warszawską restauracją Pink Lobster, której był współtwórcą. Teraz zamierza podjąć się nowych wyzwań. Życzymy powodzenia! I do zobaczenia na konferencji Gastro Meeting, gdzie będzie można spotkać Jarka w roli naszego eksperta!

Karierę zawodową rozpoczął w sopockim Grand Hotelu, natomiast wieloletnią karierę zawodową na morzu zaczynał na statku rybackim na Alasce. W tym czasie jego mentorem był szef kuchni na transatlantyku „Stefan Batory” Grzegorz Jóźwiak. Pracował jako kucharz na statkach pasażerskich, a w latach 1996-2002 pełnił funkcję Executive Chef największego armatora linii promowych – Stena Line.

Po 15 latach pracy na morzu objął stanowisko dyrektora gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni. Po kolejnych czterech latach przeniósł się do Zamku Książ, a od 2008 roku pracował jako dyrektor gastronomii Hotelu Hotton w Gdyni. Był szefem kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, która otrzymała dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 i 2017, a także nagrodę Hermesa Poradnika Restauratora 2015 w kategorii restauracja z renomą.

Od 2016 roku pełni funkcję prezesa prestiżowej fundacji Klubu Szefów Kuchni, której był współzałożycielem i fundatorem w roku 2008.

Szefem kuchni i współwłaściciel warszawskiej fine diningowej restauracji Pink Lobster, która w 2019 roku znalazła się na liście „Poland 100 Best Restaurants 2019”, był od 2017 roku.

Jest autorem licznych publikacji specjalistycznych, jak na przykład „Przepisy dla insulinoodpornych i z chorobami tarczycy by Jarek Walczyk”, „Aranżacja talerza” czy wiele innych. Jest prowadzącym cykl audycji „Klub Szefów Kuchni” w „Horeca Radio”. Jego felieton „Dzień, w którym nie zadziałały stabilizatory” został opublikowany w książce „Ugryźć świat” wydanej przez National Geographic w 2008 roku. Jego autorskie przepisy są regularnie publikowane na stronach kulinarnych.

 

 

Źródło: wikipedia, mat.prasowe.

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.