Grono podmiotów zrzeszonych w ZP HoReCa powiększyło się właśnie o znaną sieć barów szybkiej obsługi – McDonald’s. Amerykańskie przedsiębiorstwo to kluczowy gracz na globalnym rynku gastronomicznym, który potwierdza spójność celów organizacji.
Dyrektor ds. Korporacyjnych McDonald’s Polska, Anna Borys-Korwacka, wyraża nadzieję na wzmocnienie głosu sektora gastronomicznego w dialogach z administracją publiczną. Dodatkowo liczy na to, że współpraca z ZP HoReCa przyczyni się do stabilnego rozwoju branży i przyniesie pozytywny wpływ na jakość usług gastronomicznych oraz bezpieczeństwo konsumentów w Polsce.
Swoją działalność w Polsce McDonald’s rozpoczął w 1992 roku. Obecnie w całym kraju funkcjonuje 402 restauracje, w których pracuje 22 000 osób. Sieć działa w większości na podstawie umowy franczyzy. Ze wszystkich lokali pod szyldem McDonald’s aż 329 jest prowadzona w tym systemie przez 66 niezależnych przedsiębiorców.