Jesień w restauracji – jak dostosować menu do sezonowych trendów?

0
1107
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Nadchodzi jesień, a wraz z nią – możliwość wzbogacenia oferty restauracji o sezonową kartę dań. Jak najlepiej wykorzystać dostępność jesiennych składników, aby przygotować atrakcyjne, sezonowe menu? Sprawdź w tym artykule.

Jak powinno wyglądać jesienne menu?

Komponując jesienną kartę dań warto przede wszystkim wziąć pod uwagę panującą o tej porze roku pogodę. Ponieważ dni stają się krótsze, a wieczory coraz bardziej chłodne, goście restauracji zwykle preferują bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Warto postawić na dania budzące swoim smakiem i aromatem skojarzenia z atmosferą jesieni. Wprowadzenie takiego menu pozwoli odświeżyć ofertę i przyciągnąć do restauracji większą liczbę klientów.

Menu sezonowe w wersji elektronicznej?

Zamiast drukować tradycyjne, papierowe menu sezonowe, warto przemyśleć stworzenie jego elektronicznej wersji. Taka opcja nie tylko zapewnia oszczędność papieru, lecz także umożliwia elastyczną modyfikację karty dań w dowolnym momencie, a wszelkie zmiany są natychmiast aktualizowane. Klienci mogą komfortowo przeglądać E-menu, a także zamawiać posiłki i opłacać je za pomocą swoich smartfonów po zeskanowaniu kodów QR dostępnych w lokalu.Takie rozwiązanie nie tylko usprawni wprowadzanie sezonowych modyfikacji w karcie dań, ale również znacznie przyspieszy proces obsługi gości.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Wykorzystaj jesienne składniki i stwórz wyjątkowe menu!

Dla stworzenia atrakcyjnej, jesiennej karty dań kluczowe znaczenie ma kreatywność oraz pełne wykorzystanie potencjału składników dostępnych w sezonie. Warto czerpać inspirację z tradycyjnych przepisów, ale również eksperymentować z nowymi, kreatywnymi kombinacjami smaków. Odkryj, jakie składniki doskonale wpiszą się w menu na jesień!

Dynia – jesienny must have w menu

Jesienią w menu zdecydowanie nie może zabraknąć dyni. Jej charakterystyczny, słodki smak, a także wyróżniający się, pomarańczowy kolor stanowią typowo jesienny akcent dla różnego rodzaju potraw. Z tej wyjątkowej rośliny możesz przygotować szereg przepysznych dań, takich jak krem z dyni czy risotto dyniowe. Jeśli dynia gości już w Twoim menu jako główny składnik, warto wykorzystać ją także w deserach. Przysmaki takie jak dyniowe tarty, muffiny czy aromatyczne ciasta przyciągną uwagę gości w jesiennym sezonie. Wprowadzając te pozycje do menu, dostarczysz swoim klientom wyjątkowych wrażeń kulinarnych, idealnie wpisujących się w jesienny nastrój. Co więcej, dynia stanowi bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, co ma szczególne znaczenie w diecie jesiennej, która powinna wspierać odporność organizmu.

Grzyby – jesienny las na talerzu

Dzięki potrawom zawierającym grzyby możesz wkomponować w swoje menu aromat lasu, który zdecydowanie kojarzy się z jesienią. Składnik ten pozwala na przygotowanie różnorodnych, wyjątkowych dań, takich jak risotto z grzybami, zupa z kurkami czy także aromatyczny sos grzybowy do mięsa.

Jabłka – słodki smak jesieni

Jabłka świetnie sprawdzą się w jesiennych deserach. Mogą posłużyć do przyrządzenia smacznych tart, szarlotek i kompotów, zwłaszcza z wykorzystaniem odmian jabłek typowych dla tej pory roku. Co więcej, jabłka idealnie nadają się także do tworzenia wyjątkowych sosów, które dobrze komponują się z mięsnymi potrawami.

Kasztany – nietypowy, jesienny akcent w menu

Jeśli chcesz dołączyć do swojego jesiennego menu kilka wyjątkowych, rzadziej spotykanych pozycji – postaw na dania z kasztanów. Możesz je przyrządzić na różne sposoby – gotując lub piekąc, a ich słodki smak i chrupiąca struktura nadadzą potrawom wyjątkowy akcent. Kasztany świetnie sprawdzają się jako składnik deserów, sałatek lub jako dodatek do dań mięsnych.

Napoje idealne na jesień

W sezonowym menu nie może także zabraknąć kilku wyjątkowych, jesiennych napojów. O tej porze roku goście chętnie wybierają rozgrzewające, aromatyczne kawy i herbaty. Warto wprowadzić różne kompozycje herbat, jak np. imbirowa, cynamonowa czy malinowa. Pamiętaj także o wzbogaceniu oferty kaw, wprowadzając np. warianty z dodatkiem przypraw korzennych lub niezwykle popularne w jesiennym sezonie dyniowe latte.

Sprawna kontrola zapasów

Nie dopuść do wyczerpania składników niezbędnych do przygotowania potraw sezonowego menu. Wykorzystaj system zarządzania magazynem, który zapewni ci pełen wgląd do aktualnych stanów magazynowych. Co ważne, GoStock przesyła także powiadomienia o niskich ilościach produktów w magazynie, co pozwoli ci zawsze uzupełniać braki na czas. Dane zebrane za pomocą systemu mogą również posłużyć do monitorowania preferencji klientów. Dzięki nim będziesz w stanie określić, które składniki są szybciej zużywane, a które wolniej, a w ten sposób dowiesz się, jakie dania cieszą się największą popularnością wśród Twoich gości.

Perfekcyjnie zaplanowane zakupy do sezonowego menu

GastroSupplier to narzędzie pozwalające na automatyzację procesu zakupów. Aplikacja zapewnia porównania ofert różnych hurtowni, dzięki którym możesz zdecydować się na najbardziej atrakcyjną cenowo opcję. Dzięki takiemu rozwiązaniu wybierzesz do swojej sezonowej karty najwyższej jakości produkty, a jednocześnie – zaoszczędzisz!

Jesień ze względu na bogactwo wyjątkowych, sezonowych składników to dla gastronomii ważny czas, w którym warto odświeżyć dotychczasowe menu. Proces modyfikowania karty dań znacznie ułatwią nowoczesne rozwiązania. Więcej informacji na temat tego typu narzędzi znajdziesz na stronie GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.