Przez cztery dni przedstawiciele Stowarzyszeń Szefów Kuchni z całego świata uczestniczyli w obradach, pokazach i konkursach mających za zadanie rozwijać relacje biznesowe i czerpać inspiracje od profesjonalistów z branży. Prelegentami byli znani na całym świecie eksperci, m.in. Andre Chiang – tajwański szef kuchni, Alvin Leung – szef kuchni z Hong Kongu, czy Dilhan C. Fernando – prezes firmy Dilmah.
Reprezentantami Polski byli m.in. Prezes OSSKiC Jarosław Uściński, Skarbnik Mirosław Reszczyk, a także Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni Joanna Ochniak.
Podczas Kongresu omawiane były globalne projekty branży gastronomicznej. Analizie poddano stan i rolę poszczególnych produktów na świecie. Kolejnym elementem wydarzenia był konkurs Global Chefs Challenge, gdzie 70 drużyn z różnych krajów walczyło o tytuł najlepszego Szefa Kuchni na świecie. Rywalizowano w trzech kategoriach: Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge i Global Pastry Chefs Challenge.
Mimo usilnych starań delegacja znad Wisły nie zdobyła żadnych nagród, lecz to, jak twierdzi Jarosław Uściński, tylko motywuje do dalszej pracy, aby już przy okazji kolejnej edycji zaistnieć na arenie międzynarodowej.