Lokal należy do Kumpel Group, a mieści się w Pałacyku Szucha przy Al.Szucha 17/19. Wprowadzenia marki na polski rynek podjął się Kulinarisk Solutions, odpowiadając za projekty wnętrza, nadzór technologiczny, rekrutacje oraz wsparcie operacyjne. Oficjalne otwarcie odbyło się we wtorek 12 lutego. Goście mieli mięli już szansę odwiedzić restaurację na przełomie stycznia i lutego podczas tygodnia testowego.
Kuchnia Baczewskich to przede wszystkim lokalne receptury, a także na wykorzystanie lokalnych produktów. Menu restauracji obejmuje tradycyjną kuchnię staropolską, warszawską i lwowską z interpretacją receptur w nowoczesny sposób.
Rodzina Baczewskich wpisała się w historię Lwowa w 1782 otwierając pierwszą na świecie fabrykę masowej produkcji wódki. W roku 1810 fabryka otrzymała status dostawcy dworu cesarskiego. A już na początku 20 wieku Baczewscy zachwycili Europę i zaczęli ekspansję w Ameryce. Firma Baczewskich istniała we Lwowie do 1939, gdy fabryka została zbombardowana przez lotnictwo niemieckie, a resztę sprzętu i zapasów rozgrabili Sowieci. Po 1945 potomkowie Józefa Adama Baczewskiego reaktywowali firmę w Wiedniu i wyroby spirytusowe są tam produkowane do dziś pod marką J.A. Baczewski. 2013 roku Kumpel Group wróciła do Lwowa jej legendę. А w roku 2015 otwarto cały zakład, poświęcony historii rodziny Baczewskich i wesołemu Lwowu ich czasów.
Restauracja cieszy gości nie tylko wódką Baczewskich, a także wielkim wyborem nalewek własnej produkcji (80 rodzajów) oraz nową kuchnią galicyjską.
Słynny lwowski szef kuchni Aleksandr Czernyszenko opracowuje tradycyjne przepisy Galicji aby stworzyć na ich podstawie potrawy z unikalnym.
zdjęcia: baczewskich.rest