Kolejna stołeczna restauracja Roberta Sowy oficjalnie zainaugurowana

0
1483
Fork Restaurant to nowy, autorski koncept Roberta Sowy, który na początku bieżącego roku otworzył drzwi dla gości mających ochotę dobrze zjeść w Warszawie. Lokal znajduje się w ścisłym centrum stolicy przy ul. Wspólnej.

Miejsca w Fork Restaurant można rezerwować od poniedziałku do soboty w godzinach od 12 do 23. Elegancko urządzony lokal zajmuje 270 m2 i obejmuje dwie kondygnacje odnowionej, przedwojennej kamienicy – z dbałością o szczegóły i nawiązaniem do charakterystycznego stylu tamtejszego okresu. Składa się z dużej, otwartej sali na 35 osób, baru dla 8 osób, przy którym można podejrzeć pracę kucharzy, oddzielnego Chef’s Roomu, patio, a także Wine Baru na poziomie podziemnym.

Restauracja oferuje w swojej karcie dań potrawy rodzimej kuchni z dodatkiem międzynarodowych akcentów. W menu znajdziemy zatem m.in. staropolskie flaki, rosół z pręgą wołową, krewetki tygrysie, okonia morskiego z pieca, czy antrykot z wołowiny sezonowej. Dla gości pragnących spróbować wielu potraw jednocześnie restauracja przygotowała specjalne menu degustacyjne.

Źródło: Fork Restaurant

Właściciel Fork Restaurant jest dla wielu gastronomów w Polsce ogromnym autorytetem kulinarnym. Sowa wydał wiele popularnych książek poruszających tematykę gotowania. Inspiracji do swojego ulubionego zajęcia szuka podczas podróży po świecie. Mówi o sobie, że bardzo lubi improwizować w kuchni. Oprócz dużej uwagi przykładanej serwowanym przez jego restauracje potrawom, juror siódmej edycji programu Top Chef dba również o ich wygląd. Jakub Wiśniewski z biura architektonicznego „JMW Architekci”, pracujący przy powstawaniu nowego stołecznego lokalu, mówił o wytycznych, jakie wespół ze współpracownikami otrzymał od Sowy. Było to między innymi unikanie zbytniej ekstrawagancji i dekoracyjności, aby nie odwracać uwagi od podanych z dbałością o szczegóły potraw, które są przecież najważniejsze.

Więcej na temat modelu prowadzenia restauracji przez Roberta Sowę dowiedzą się Państwo z ekskluzywnego wywiadu przeprowadzonego podczas branżowej konferencji biznesowej Gastro Meeting.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.