Miejsca w Fork Restaurant można rezerwować od poniedziałku do soboty w godzinach od 12 do 23. Elegancko urządzony lokal zajmuje 270 m2 i obejmuje dwie kondygnacje odnowionej, przedwojennej kamienicy – z dbałością o szczegóły i nawiązaniem do charakterystycznego stylu tamtejszego okresu. Składa się z dużej, otwartej sali na 35 osób, baru dla 8 osób, przy którym można podejrzeć pracę kucharzy, oddzielnego Chef’s Roomu, patio, a także Wine Baru na poziomie podziemnym.
Restauracja oferuje w swojej karcie dań potrawy rodzimej kuchni z dodatkiem międzynarodowych akcentów. W menu znajdziemy zatem m.in. staropolskie flaki, rosół z pręgą wołową, krewetki tygrysie, okonia morskiego z pieca, czy antrykot z wołowiny sezonowej. Dla gości pragnących spróbować wielu potraw jednocześnie restauracja przygotowała specjalne menu degustacyjne.
Źródło: Fork Restaurant
Właściciel Fork Restaurant jest dla wielu gastronomów w Polsce ogromnym autorytetem kulinarnym. Sowa wydał wiele popularnych książek poruszających tematykę gotowania. Inspiracji do swojego ulubionego zajęcia szuka podczas podróży po świecie. Mówi o sobie, że bardzo lubi improwizować w kuchni. Oprócz dużej uwagi przykładanej serwowanym przez jego restauracje potrawom, juror siódmej edycji programu Top Chef dba również o ich wygląd. Jakub Wiśniewski z biura architektonicznego „JMW Architekci”, pracujący przy powstawaniu nowego stołecznego lokalu, mówił o wytycznych, jakie wespół ze współpracownikami otrzymał od Sowy. Było to między innymi unikanie zbytniej ekstrawagancji i dekoracyjności, aby nie odwracać uwagi od podanych z dbałością o szczegóły potraw, które są przecież najważniejsze.
Więcej na temat modelu prowadzenia restauracji przez Roberta Sowę dowiedzą się Państwo z ekskluzywnego wywiadu przeprowadzonego podczas branżowej konferencji biznesowej Gastro Meeting.