Koronawirus – stanowisko IGHP

0
7482

Sytuacja związana z pandemią koronawirusa zmienia się w zawrotnym tempie. Ma to ogromny wpływ na działanie hoteli. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego codziennie podejmuje działania mające na celu zmniejszenie chaosu.

W Polsce od dzisiaj tj. 14.03.2020 r. został wprowadzony stan zagrożenia epidemicznego. Co to oznacza dla hoteli? Ponieważ rozporządzenie Ministra Zdrowia tego nie precyzuje IGHP zwróciło się do Ministerstwa Rozwoju z prośbą o pilne wyjaśnienie, w jaki sposób ma być traktowana restauracja hotelowa i w jaki sposób hotelarze mają serwować posiłki gościom hotelu.

WAŻNE: Na obecna chwilę nie są zakazane usługi podawania posiłków i napojów w ramach usług dodatkowych zapewnianych w hotelach i podobnych obiektach zakwaterowania sklasyfikowanych w PKD 55.10.Z.

Całkowity zakaz prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu, ujętej w PKD 56.10.A, z wyłączeniem podawania żywności na wynos i w środkach transportu. Zakaz dotyczy restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych w rozumieniu PKD. Zakazana jest także działalność związana z konsumpcją i podawaniem napojów, ujęta w PKD 56.30 (bary, puby itp.).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.