Kraftowe party w środku lata

0
1206

Już po raz czwarty Browar PINTA organizuje w środku lata otwarte dla wszystkich PINTA Party. Tym razem entuzjaści piw rzemieślniczych spotkają się w stolicy Dolnego Śląska, w pubie PINTA Wrocław. Wyjątkowymi okazjami fanów kraftu do świętowania w tym roku są m.in. dalszy rozwój piwnej rewolucji w Polsce, uruchomienie przez PINTĘ własnego zakładu w Wieprzu koło Żywca i rekordowa – jeśli chodzi o jej wartość – społecznościowa zbiórka kapitału na budowę specjalistycznego browaru PINTA Barrel Brewing.

PINTA Party to nie festiwal piwny, ani nie premiera pojedynczego browaru czy kooperacji. To otwarte spotkanie naszych przyjaciół, znajomych, współpracowników i wszystkich, którzy dobrze życzą piwom kraftowym – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA. Poprzednie edycje odbyły się raz w Warszawie i dwa razy w Krakowie. 3 sierpnia br. gospodarzem wydarzenia będzie PINTA Wrocław – pierwszy franczyzowy pub rzemieślniczy w Polsce.

W imprezie wezmą udział piwowarzy, blogerzy, dziennikarze, właściciele browarów, sklepów, pubów, hurtowni, a przede wszystkim fani piw rzemieślniczych. Zabawę poprzedzi pierwsze spotkanie 1329 społecznościowych udziałowców PINTA Barrel Brewing SA, którzy od maja do lipca tego roku wpłacili rekordową kwotę niemal 4,15 mln zł na budowę drugiego browaru PINTY, wyspecjalizowanego w starzeniu piw w drewnianych beczkach po innych alkoholach. Udział w spotkaniu jak dotąd potwierdziło 350 osób.

PINTA Party rozpocznie się w samo południe, w sobotę, 3 sierpnia. Z 40 kranów poleją się piwa PINTY i browarów, z którymi pionierzy piwnej rewolucji ostatnio kooperowali. W upalny dzień powinny sprawdzić się m.in. pierwsze piwa bezalkoholowe, uwarzone w nowo otwartym browarze PINTY: sesyjna MINI MAXI IPA oraz owocowe ale MINI MAXI Mango. Zwolenników mocniejszego chmielenia zapewne zainteresują podwójnie chmielone na zimno New England IPY uwarzone z wspólnie z hiszpańskim browarem The Flying Inn i z chorwackim Zmajska pivovara. Będzie można też spróbować innych owoców zagranicznych kooperacji PINTY z estońskim Sori Brewing (Blood Orange IPA) i nowozelandzkim 8 Wired Brewing (Makowiec Inspired Imperial Milk Stout). Próbką piw kupażowanych z lambikiem i starzonych w drewnianych beczkach będzie Le Grodzisz Sauvage – Dziki Grodzisz, uwarzony wspólnie z belgijskim Oud Beersel Brewery. Przykładami kooperacji PINTY z polskimi browarami będą piwa uwarzone wspólnie z Browarem Łańcut (lager z dodatkiem ryżu), Browarem Nepomucen (owocowe i wędzone lekkie piwo pszeniczne) i Browarem Stu Mostów.

Specjalnie na imprezę do Wrocławia przyjedzie Auto PINTA, czyli mobilny, sześciokranowy taproom PINTY. Degustacji piw będą towarzyszyć pokazy gotowania na żywo, a menu zdominują potrawy inspirowane PINTA Hop Tour, czyli podróżami ekipy browaru po chmiel do Argentyny, RPA i na Tasmanię. Muzycznie zabawę będzie nakręcać DJ Marciz. Na godz. 20 jest zaplanowane wspólne zdjęcie wszystkich uczestników imprezy, którą oprócz tego organizatorzy uwiecznią w pamiątkowym filmie. Wstęp wolny.

PINTA jest browarem, który uwarzył „Atak Chmielu”, amerykańską IPĘ powszechnie uznawaną za pierwsze piwo piwnej rewolucji w Polsce. Przez 8 lat działalności browar zgromadził w swoim dorobku 160 różnych piw. Kilka z nich należy obecnie do najpopularniejszych piw rzemieślniczych w Polsce. W 2018 roku Browar PINTA uwarzył na wynajmowanym sprzęcie ok. 17 tys. hektolitrów piwa, co dawało mu pierwsze miejsce wśród około 200 polskich browarów rzemieślniczych. Warząc już we własnym browarze w Wieprzu koło Żywca planuje zwiększyć produkcję do 20 tys. hektolitrów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.