Kuchenna rewolucjonistka podbija stolicę Wielkiej Brytanii

0
1527
19 grudnia została otwarta pierwsza w Londynie restauracja popularnej polskiej restauratorki, sygnowana jej nazwiskiem – „White Goose Bistro”, co w naszym ojczystym języku oznacza „Bistro Biała Gęś”.

Magda Gessler to znana restauratorka, która stworzyła już takie koncepty gastronomiczne, jak sieć „Zapiecek” oraz „U Fukiera” na warszawskiej Starówce. Od kilkunastu lat prowadzi program „Kuchenne rewolucje”, w którym przywraca blask podupadającym restauracjom. Od 2012 roku jest także jurorką w kulinarnym show Master Chef Polska.

Londyńska restauracja Gessler mieści się pod adresem 198 The Grove, E15 1NS w Stratford w gminie Newham. Lokal powstał w miejscu, gdzie wcześniej działał Londek Cafe.

„Serwowana tu będzie „stara Polska” i kuchnia fusion w historycznej postaci. W karcie znajdziemy dziczyznę, kaczkę w postaci patté ale nie z tłuszczu tylko ze startych wątróbek. […] Bedzie prawdziwy tatar, prawdziwy barszcz, prawdziwe polskie staroświeckie zupy, prawdziwe żury, prawdziwa cielęcina w różnych postaciach. Będzie zając z buraczkami i będzie tak jak w polskiej literaturze i w polskiej historii” – mówi o swoich propozycjach dla brytyjskich gości Magda Gessler.

Restauratorka wychodzi również naprzeciw świątecznym potrzebom orędowników swojej kuchni i proponuje rozwiązanie w postaci dań wigilijnych na wynos. W sezonowej karcie możemy znaleźć m.in. klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, sałatkę warzywną czy barszcz, ale także autorskie faworki z karpia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.