Kuchnia koreańska coraz bardziej popularna także nad Wisłą

0
1943
Koreańska sztuka kulinarna zyskuje coraz większą popularność, zarówno w wydaniu streetfoodowym, barowym, jak i restauracyjnym. Polacy znacznie częściej sięgają po dania tej kuchni, z uwagi na to, że jest jedną z najzdrowszych na świecie.

Podstawowym składnikiem kuchni koreańskiej jest ryż, łączony z warzywami, mięsem lub rybą. Najpopularniejsze dania, dzięki którym zyskała ona sławę, to Kimchi, Bibimbap, Gogigui, czy Ramyun. O walorach tych potraw można było się przekonać 9 czerwca. Wtedy to Ambasada Republiki Korei w Polsce wraz z Centrum Kultury Koreańskiej zorganizowały w parku warszawskiej Agrykoli VII edycję Korea Festiwalu, który corocznie odwiedza kilka tysięcy osób.

Wydarzenie miało na celu wymianę kulturalną i ukazanie azjatyckiego kraju z różnych stron, co obrazowały nazwy poszczególnych sekcji – Poczuj Koreę, Smakuj Koreę i Odkryj Koreę. Program obejmował m.in. pokazy Taekwondo, koncerty koreańskich zespołów, przegląd najnowszych marek z tego regionu, degustacje tamtejszych przysmaków, prezentacje filmu „Love, Lies”, a także wiele atrakcji towarzyszących.

Jedną z najważniejszych części festiwalu była strefa gastronomiczna, w której można było degustować tradycyjne przekąski, a także pełne dania przygotowane przez topowe, koreańskie restauracje z Warszawy, takie jak Arirang, Haru kimbap Sushi, Shilla, Koreana i lodziarnie Cafe Crystal.

Według uczestników festiwalu warto było poczekać w ogromnej kolejce, aby spróbować typowych koreańskich przysmaków, ponieważ restauratorzy opisują wszystkie składniki potraw, dzięki czemu każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Źródło: Centrum Kultury Koreańskiej w Warszawie 주폴란드한국문화원

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.