Podstawowym składnikiem kuchni koreańskiej jest ryż, łączony z warzywami, mięsem lub rybą. Najpopularniejsze dania, dzięki którym zyskała ona sławę, to Kimchi, Bibimbap, Gogigui, czy Ramyun. O walorach tych potraw można było się przekonać 9 czerwca. Wtedy to Ambasada Republiki Korei w Polsce wraz z Centrum Kultury Koreańskiej zorganizowały w parku warszawskiej Agrykoli VII edycję Korea Festiwalu, który corocznie odwiedza kilka tysięcy osób.
Wydarzenie miało na celu wymianę kulturalną i ukazanie azjatyckiego kraju z różnych stron, co obrazowały nazwy poszczególnych sekcji – Poczuj Koreę, Smakuj Koreę i Odkryj Koreę. Program obejmował m.in. pokazy Taekwondo, koncerty koreańskich zespołów, przegląd najnowszych marek z tego regionu, degustacje tamtejszych przysmaków, prezentacje filmu „Love, Lies”, a także wiele atrakcji towarzyszących.
Jedną z najważniejszych części festiwalu była strefa gastronomiczna, w której można było degustować tradycyjne przekąski, a także pełne dania przygotowane przez topowe, koreańskie restauracje z Warszawy, takie jak Arirang, Haru kimbap Sushi, Shilla, Koreana i lodziarnie Cafe Crystal.
Według uczestników festiwalu warto było poczekać w ogromnej kolejce, aby spróbować typowych koreańskich przysmaków, ponieważ restauratorzy opisują wszystkie składniki potraw, dzięki czemu każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.