Zespół Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy intensywnie trenuje przed zbliżającą się Olimpiadą Kulinarną IKA 2024, która odbędzie się w dniach 2-7 lutego w Stuttgarcie. Kucharze z Polski, wraz z drużynami z całego świata, zmierzą się w prestiżowym międzynarodowym konkursie.
Seniorzy oraz juniorzy Narodowej Reprezentacji Polski, pod przewodnictwem kapitana Bartosza Petera i managera Sebastiana Krauzowicza, intensyfikują przygotowania w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. W składzie seniorów znajdują się doświadczeni kucharze i cukiernicy, w tym Marcin Gruszka, Maciej Hippler, Sebastian Plasota, Tomasz Ziółkowski, Michał Świerad, Angelika Chwyć, wspomagani przez asystentów Łukasza Wódza i Wojciecha Waliszewskiego. Reprezentacja juniorów to Weronika Gurynow, Nikita Vikhrov i Anna Kochańska.
Uczestnicy Olimpiady Kulinarnej IKA będą rywalizować w dwóch konkurencjach: „Restaurant of Nations”, gdzie celem jest przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości oraz „Chef’s Table”, polegającej na stworzeniu kompleksowego menu dla 12 osób.
Drużyny z Polski koncentrują się na rozwijaniu umiejętności i sprawdzaniu swoich sił w warunkach zbliżonych do konkursowych. Zgodnie ze słowami kapitana Bartosza Petera, forma zespołu jest coraz lepsza, a systematyczne treningi od kwietnia ubiegłego roku sprzyjają budowaniu wysokiej odporności na presję czasu oraz umiejętności współpracy.
Sukcesy osiągnięte w poprzednich edycjach Olimpiady Kulinarnej IKA, w tym zdobycie trzech srebrnych medali w 2020 roku, a także wyróżnienia podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2022 roku, pokazują potencjał polskich szefów kuchni.