Kulinarna Olimpiada na horyzoncie: polski zespół trenuje do IKA 2024

0
616
Fot.: Materiały prasowe Transgourmet Foodservice

Zespół Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy intensywnie trenuje przed zbliżającą się Olimpiadą Kulinarną IKA 2024, która odbędzie się w dniach 2-7 lutego w Stuttgarcie. Kucharze z Polski, wraz z drużynami z całego świata, zmierzą się w prestiżowym międzynarodowym konkursie.

Seniorzy oraz juniorzy Narodowej Reprezentacji Polski, pod przewodnictwem kapitana Bartosza Petera i managera Sebastiana Krauzowicza, intensyfikują przygotowania w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. W składzie seniorów znajdują się doświadczeni kucharze i cukiernicy, w tym Marcin Gruszka, Maciej Hippler, Sebastian Plasota, Tomasz Ziółkowski, Michał Świerad, Angelika Chwyć, wspomagani przez asystentów Łukasza Wódza i Wojciecha Waliszewskiego. Reprezentacja juniorów to Weronika Gurynow, Nikita Vikhrov i Anna Kochańska.

Uczestnicy Olimpiady Kulinarnej IKA będą rywalizować w dwóch konkurencjach: „Restaurant of Nations”, gdzie celem jest przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości oraz „Chef’s Table”, polegającej na stworzeniu kompleksowego menu dla 12 osób.

Drużyny z Polski koncentrują się na rozwijaniu umiejętności i sprawdzaniu swoich sił w warunkach zbliżonych do konkursowych. Zgodnie ze słowami kapitana Bartosza Petera, forma zespołu jest coraz lepsza, a systematyczne treningi od kwietnia ubiegłego roku sprzyjają budowaniu wysokiej odporności na presję czasu oraz umiejętności współpracy.

Sukcesy osiągnięte w poprzednich edycjach Olimpiady Kulinarnej IKA, w tym zdobycie trzech srebrnych medali w 2020 roku, a także wyróżnienia podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2022 roku, pokazują potencjał polskich szefów kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.