Kulinarne Serce dla OREW – mistrzowie kuchni pomogą niepełnosprawnym

0
1361
W niedzielę 18 listopada 2018 w Miejskim Domu Kultury w Katowicach odbędzie się impreza charytatywna pod nazwą „Kulinarne Serce dla OREW”. Cały dochód z Festynu zostanie przeznaczony na rzecz Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Katowicach. Wstęp na niedzielne wydarzenie jest bezpłatny.

Najważniejszy punkt programu to konkurs kulinarny dla młodzieży katowickiej szkoły gastronomicznej. W programie znajduje się także bitwa kulinarna najlepszych kucharzy z różnych stron Polski, którzy chcą wesprzeć szlachetną inicjatywę. Tematem przewodnim rywalizacji mistrzów kuchni będzie dynia oraz inne jesienne warzywa i owoce.

Wśród atrakcji nie zabraknie m.in. licytacji fantów podarowanych organizatorom przez znane osoby ze świata kultury, sportu i gastronomii, m.in. książki, koszulki z autografami sportowców czy vouchery ufundowane przez katowickie firmy. Na licytację zostały przekazane vouchery do restauracji, karnety na zajęcia fitness, do studia fryzjerstwa itp. Liczba osób, firm i instytucji, które zadeklarowały swoje wsparcie, stale rośnie.

Główną ideą imprezy jest zbiórka pieniędzy na odbudowę Ośrodka, który w lipcu tego roku został podpalony. Dzięki zgromadzonym funduszom dzieci będą mogły jak najszybciej wrócić na zajęcia rehabilitacyjne w pełnym zakresie.




O Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Katowicach-Giszowcu

Ośrodek im. Dr Marii Trzcińskiej-Fajfrowskiej w Katowicach-Giszowcu jest pierwszą w Polsce i na Śląsku placówką Polskiego Stowarzyszenia Na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną dla upośledzonych i porażonych dzieci, młodzieży i dorosłych, często sprzężonych z innymi kalectwami i schorzeniami z głębokim uszkodzeniem centralnego układu nerwowego. Swoją działalność rozpoczął w 1986 roku z chwilą wybudowania obiektu przez Kopalnię „Staszic”. W swoich założeniach teoretycznych i praktycznych Ośrodek miał charakter osiedlowy. Z biegiem lat stał się bardziej otwarty. Obejmuje swym oddziaływaniem wszystkich potrzebujących z Katowic-Giszowca, Katowic i sąsiednich miast.

Inicjatywa organizacji festynu charytatywnego zrodziła się z potrzeby chwili – jest reakcją środowiska lokalnego i gastronomicznego na zaistniałą sytuację. W ciągu kilku dni do organizatorów zgłosili się kucharze, nie tylko z Katowic, którzy chcą wspólnymi siłami uczynić coś dobrego. Inicjatywa ta integruje lokalną społeczność, wyzwalając w niej chęć pomagania tym, którzy sami nie mają siły wołać o pomoc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.