Kulinarne Serce dla OREW – mistrzowie kuchni pomogą niepełnosprawnym

0
1309
W niedzielę 18 listopada 2018 w Miejskim Domu Kultury w Katowicach odbędzie się impreza charytatywna pod nazwą „Kulinarne Serce dla OREW”. Cały dochód z Festynu zostanie przeznaczony na rzecz Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Katowicach. Wstęp na niedzielne wydarzenie jest bezpłatny.

Najważniejszy punkt programu to konkurs kulinarny dla młodzieży katowickiej szkoły gastronomicznej. W programie znajduje się także bitwa kulinarna najlepszych kucharzy z różnych stron Polski, którzy chcą wesprzeć szlachetną inicjatywę. Tematem przewodnim rywalizacji mistrzów kuchni będzie dynia oraz inne jesienne warzywa i owoce.

Wśród atrakcji nie zabraknie m.in. licytacji fantów podarowanych organizatorom przez znane osoby ze świata kultury, sportu i gastronomii, m.in. książki, koszulki z autografami sportowców czy vouchery ufundowane przez katowickie firmy. Na licytację zostały przekazane vouchery do restauracji, karnety na zajęcia fitness, do studia fryzjerstwa itp. Liczba osób, firm i instytucji, które zadeklarowały swoje wsparcie, stale rośnie.

Główną ideą imprezy jest zbiórka pieniędzy na odbudowę Ośrodka, który w lipcu tego roku został podpalony. Dzięki zgromadzonym funduszom dzieci będą mogły jak najszybciej wrócić na zajęcia rehabilitacyjne w pełnym zakresie.




O Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Katowicach-Giszowcu

Ośrodek im. Dr Marii Trzcińskiej-Fajfrowskiej w Katowicach-Giszowcu jest pierwszą w Polsce i na Śląsku placówką Polskiego Stowarzyszenia Na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną dla upośledzonych i porażonych dzieci, młodzieży i dorosłych, często sprzężonych z innymi kalectwami i schorzeniami z głębokim uszkodzeniem centralnego układu nerwowego. Swoją działalność rozpoczął w 1986 roku z chwilą wybudowania obiektu przez Kopalnię „Staszic”. W swoich założeniach teoretycznych i praktycznych Ośrodek miał charakter osiedlowy. Z biegiem lat stał się bardziej otwarty. Obejmuje swym oddziaływaniem wszystkich potrzebujących z Katowic-Giszowca, Katowic i sąsiednich miast.

Inicjatywa organizacji festynu charytatywnego zrodziła się z potrzeby chwili – jest reakcją środowiska lokalnego i gastronomicznego na zaistniałą sytuację. W ciągu kilku dni do organizatorów zgłosili się kucharze, nie tylko z Katowic, którzy chcą wspólnymi siłami uczynić coś dobrego. Inicjatywa ta integruje lokalną społeczność, wyzwalając w niej chęć pomagania tym, którzy sami nie mają siły wołać o pomoc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.