Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o konkursach piwnych czy złotych medalach. Duże browary i marki chętnie przypominają o nagrodach w ogólnopolskich reklamach czy nawet na samych etykietach. Nie zawsze słusznie. Są konkursy z bardzo wysokim wpisowym, na które może pozwolić sobie jedynie duży producent. Bywa, że medal został przyznany w wąskiej kategorii, w której nie było konkurencji. Na niektórych imprezach liczą się znowu ankiety konsumenckie z pytaniami o ulubione kolory etykiet, a nie aromat produktu czy zdanie profesjonalnych sędziów BJCP, PSPD, piwowarów i sensoryków. Ktoś mógłby zwrócić uwagę, że to przecież zdanie konsumenta jest najważniejsze, bo na samym końcu to konsument płaci za piwo w osiedlowym sklepie, a nie sensoryk. Na szczęście to nie działa w ten sposób. Konkursy, profesjonaliści i sędziowie mają wpływ na jakość produktu, trendy, podtrzymywanie tradycji, kulturę degustacji i sztukę warzenia piwa. Bez pewnych wskazówek osób, które siedzą w temacie od lat, na półkach sklepowych byłyby jedynie puste i wadliwe eurolagery. Jak wskazują wspomniane ankiety konsumenckie, wada nasłonecznienia byłaby traktowana jako naturalny aromat chmielu, natomiast nuta miodu jako zamierzony dodatek, a nie utlenienie. Lambik z nutą końskiego siodła, czy whisky stout o zapachu spalonych przewodów elektrycznych, nigdy nie wygrałyby konkursu (a nawet swoich kategorii), w którym sędziują przypadkowe osoby. Być może weizen zniknąłby z półek sklepowych, bo zmętnienie traktowane byłoby jako poważna wada.
Konkurs Piw Rzemieślniczych w Poznaniu, którym dowodzi najsłynniejszy piwny bloger, czyli Tomasz Kopyra, może być wzorem dla innych podobnych konkursów, nie tylko piwnych. Do komisji zapraszani są doświadczeni sędziowie, w tym międzynarodowi. W 2018 roku byli to m.in. Gonçalo Faustino (Portugalia), Satoshi Murabayashi (Japonia), Owen Ogletree (USA), czy Herlinda Heras (USA). Degustacje odbywają się zgodnie z międzynarodowymi procedurami. Przez 2 dni czteroosobowe komisje oceniają zakodowane próbki tylko w przydzielonych kategoriach, a zatem nie zobaczymy niemieckich pilsów obok porterów na tym samym stole w tym samym czasie. Najpierw w ciszy każdy sędzia sprawdza serię piw w wybranym stylu, by wykryć próbki wadliwe i niestylowe. Czeski leżak nie może pachnieć bananami i goździkami jak niemiecka pszenica itd. Po kilkuminutowym skupieniu czteroosobowa komisja już wspólnie decyduje, którym piwom przyznać medale w danej kategorii lub przekazać do kolejnej rundy, jeśli zgłoszeń jest wyjątkowo dużo. Informacje o każdym piwie, jego aromacie, smaku, wadach, wyglądzie oraz zalecenia dla piwowara zostają spisane w specjalnych metryczkach. Metryczki również zostają zakodowane, więc sędziowie nawet po konkursie nie wiedzą, które marki znajdowały się w gronie przegranych.
Każdy organizator takiego wydarzenia powinien zapewnić komisjom idealne warunki do oceny piwa. To jest cisza, brak obcych zapachów i odpowiednie oświetlenie. Niektóre konkursy stawiają poprzeczkę jeszcze wyżej. Pojawiają się dodatkowe wymogi. Tak jest w przypadku poznańskiej imprezy, na którą zgłosić można jedynie piwa dostępne w sprzedaży, ale warzone w ilości do 5 tys. hektolitrów w ciągu roku. Na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu nie mogą być zatem oceniane piwa browarów zarówno największych, jak i najmniejszych, czyli domowych.
Źródło: kraftroku.pl
Pojawiają się wątpliwości, czy browary nie warzą piwa specjalnie na konkurs. Nie. Byłoby to zbyt kosztowne. To zresztą byłoby bez sensu. Browary rzemieślnicze zawsze warzą piwa „specjalnie” i zawsze starają się uwarzyć piwo najlepiej jak potrafią. Napisałem starają się, bo podobnie jak w przypadku wina vintage, powtarzalność nie musi być gwarantowana. Browar rzemieślniczy to nie jest fabryka procesorów czy pamięci RAM. To jest zresztą ciekawy temat, do którego wrócę w przyszłości na łamach Horeca Business Club. W każdym razie nie można mieć zastrzeżeń do browaru, który na konkurs wysyła albo wręcz dostarcza piwo, które było przechowywane w idealnych warunkach, a nie z przypadkowego sklepu, gdzie temperatura latem przekracza 30°C.
Dzięki poznańskiemu konkursowi wiemy, że mali browarnicy czują się coraz pewniej. Przed dwoma laty organizatorzy otrzymali 324 piwa. W ubiegłym roku w konkursie brało udział 547 piw. Na tegoroczny nadesłano aż 631 piw w 49 kategoriach! Na szczęście ilość idzie w jakość. Przypominam sobie kategorie, w których nie było wadliwych piw. Medale zostały przyznane piwom, które po prostu były najbardziej stylowe, wzorcowe i trzymają światowy poziom. Dotyczy on z pewnością imperialnych stoutów leżakowanych w drewnie, które miałem przyjemność oceniać. Wydawało mi się, że to właśnie zwycięzca tej kategorii, czyli Potion #2 z browaru Brokreacja będzie Kraftem Roku. Nie były to oryginalne przemyślenia, bo na większości festiwali piw rzemieślniczych piwa ciężkie, bogate, wielowymiarowe są uznawane za najlepsze z najlepszych. Wydawało mi się…
Otóż w trzecim dniu konkursu specjalnie powołana komisja sędziowska, już bez mojego udziału, uznała, że Kraftem Roku, czyli piwem najlepszym z najlepszych, zostaje… lager. Tak, lager, tj. Janusz Moczywąs uwarzony w browarze Waszczukowie w miejscowości Czarna Białostocka. Nie jest to jednak czeski leżak czy eurolager. Janusz Moczywąs to dość oryginalny lager (czyli piwo dolnej fermentacji) w stylu Dortmunder Export. W przeciwieństwie do czeskich leżaków, do warzenia piwa w tym stylu używana jest woda mineralna z odpowiednim poziomem węglanów, siarczanów oraz chlorków. W smaku piwo jest jednak nadal czyste, zbalansowane i gładkie.
Kraftem roku zostało zatem piwo “normalne”, ale to wcale nie jest decyzja kontrowersyjna. Janusz Moczywąs jest piwem bardzo dobrym, a jest coś jeszcze. W poprzednich latach piwnej rewolucji w Polsce zwracałem uwagę na rosnącą popularność piw typu Imperial IPA, potem Russian Imperial Stout, w tym barrel aged. Swoje pięć minut miały również ekstremalne dodatki, jak jarzębina, chrzan, ogórki kiszone czy śledzie. Portfele beergeeków pamiętają hype na “sztosy”, czyli wybitne piwa za 30, 50, a nawet ponad 100 złotych. Te zjawiska były niezrozumiałe dla miłośników popularnych lagerów, którzy bali się sklepów z “dziwnymi piwami” niczym butików Dolce & Gabbana albo salonów Maserati. Na szczęście podczas poznańskich zmagań w tym roku sędziowie postanowili nieco spuścić powietrze z balonika, nie rezygnując jednocześnie z piwnego “haute couture”. Wyniki konkursu to oficjalne zaproszenie każdego miłośnika piwa, a przede wszystkich zwolenników piw “normalnych”, do świata piw rzemieślniczych. Oficjalne wyniki tegorocznego konkursu brzmią: Kraft jest dla wszystkich!
Laureaci w poszczególnych kategoriach:
1. Brytyjskie Ale (9-15º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
2. Mocne Ale (15-30º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Basior”- Adam Śmiglak- Browar Łąkomin
3. Dry Stout (9-15º Plato)
Miejsce I: „Proboszcz” – Borys Banasiak- Antybrowar
Miejsce II: „American Black” – Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot
Miejsce III:” Liberty Stout” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
4. Sweet Stout (10-18º Plato)
Miejsce I: „Barakito” – Piotr Domański – Browar De Facto
Miejsce II: „Muffin” – Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz – Piwojad
Miejsce III: „Sweet Porter Podborze” – Tomasz Dudziński – Browar Podborze
5. Stout/Porter z dodatkami
Miejsce I: „Almond Coffecat” – Łukasz Rokicki i Andrzej Miler” – Browar Rockmill
Miejsce II: „Beerlab Discoveries Tonka Stout” – Dawid Głuszczyński i Artur Jakubiak – Browar Beerlab
Miejsce III: „Green Stout” – Przemek Baranowski – Browar Green Head
6. Mocny Stout/Porter (15-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Imperialny Stout Owsiany” – Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
Miejsce III: „Leśny Krecik” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
7. Imperialny Stout/Porter (> 20º Plato)
Miejsce I: „Latający Holender” – Janusz Golisowicz – Browar Spółdzielczy
Miejsce II: „Desmotis” – Lukasz Rokicki i Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce III: „Po Godzinach RIS” – Roman Kotlewski i Paweł Kozica – Browar Amber
8. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie (> 20º Plato)
Miejsce I: „Potion #2” – Mateusz Górski – Brokreacja
Miejsce II: „Halo Moskwa? Tu Jamajka” – Michał Krupa – Browar Bazyliszek
Miejsce III: ” Ristafa” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
9. Klasyczny Porter Bałtycki (18-22º Plato)
Miejsce I: „652 m.n.p.m” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
Miejsce II: ” Komes Porter” – Krzysztof Panek – Browar Fortuna
Miejsce III: „Porter Cieszyński” – Dominik Szczodry – Browar Zamkowy Cieszyn
10. Specjalny Porter Bałtycki (>18º Plato)
Miejsce I: „Baltic Smoked Porter 24” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce II: „Gwiazda Północy” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt
Miejsce III: „Angel of Temptation” – Michał Kopik – Browar Kingin
11. Porter Bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato)
Miejsce I: „Brovaria Porter Barrel Aged” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: „Porter Noster Cognac Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Browar Czarna Owca
Miejsce III: „Sus Scrofa in Occidente Fero” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
12. American Pale Ale (10-15º Plato)
Miejsce I: „Labirytm” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce II: „Mazurskie IPA” – Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
Miejsce III: „APA” – Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski – Browar Prost
13. Summer/Blonde Ale (10-14º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „American Beauty” – Piotr Sosin i Andrzej Miler – Browar Trzech Kumpli
14. American Wheat (10-14º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „American Wheat Rajców” – Łukasz Mila i Tomasz Szczukiewcz – Browar Piwnica Rajców
Miejsce III: nie przyznano
15. American Amber & Brown Ale (10-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Serce dębu” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Luzy Rajtuzy” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
16. Session IPA (<14º Plato)
Miejsce I: „Green Party” – D. Połeć, K.Wałęka, P. Baranowski – Browar Green Head
Miejsce II: „Oto Mata IPA” – Ziemowit Fałat – Browar Pinta
Miejsce III: „Piece of Cake” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
17. West Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Tropical Strom IPA”- Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III:”Califia” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
18. East Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Native American” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce III: „Tenczynek „p” IPA” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
19. New England IPA (13-18º Plato)
Miejsce I: „I Had A Dream” – Łukasz Rokicki i Andrzej Miler” – Browar Rockmill
Miejsce II: „Pan iPani” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce III: „Londoner” – Tomasz Michalski – Brovca
20. Milkshake IPA
Miejsce I: „Amadeo” – Michał Kopik – Browar Kingpin
Miejsce II: „Mangoł” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce III: „Pina Colada Milkshake IPA” – Sławomir Zakrzewski i Krzysztof Juszczak – Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy
21. White IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: „Ryżowe IPA” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: „Grodziska White IPA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar Grodzisk
Miejsce III: „Spaniel White IPA” – Paweł Kąkol i Łukasz Szwed – Browar Złoty Pies
22. Black IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: „Awaria zasilania” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
Miejsce II: ” Cold Crash” – Łukasz Kojro – Browar Palatum
Miejsce III: „Blackcyl” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
23. Imperial IPA (>18º Plato)
Miejsce I: „Imperial IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Pan iPani Double” – Piotr Sosin- Browar Trzech Kumpli
24. Inne IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: „Żytko” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: „Żytnie IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce III: nie przyznano
25. Polskie Ale (10-22º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „No To Hop” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Klasyka Waszczuków -Polish Pale Ale” – Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
26. Grodziskie
Miejsce I: „Piwo W Stylu Grodziskie” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II:
Miejsce III:
27. Hefeweizen (10-15º Plato)
Miejsce I: „Pszeniczniak” – Roman Kotlewski i Paweł Kozica – Browar Amber
Miejsce II: „Tenczynek Pszeniczne” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
Miejsce III: nie przyznano
28. Inne Bawarskie Pszeniczne i Żytnie (10-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
29. Witbier
Miejsce I: „Warmia Witbier” – Daniel Duda i Daniel Górecki – Browar Warmia
Miejsce II: „La Rana Dorada Gran Cru” – Brad Kraus – La Rana Dorada
Miejsce III: „Pomarańczarnia” – Krzysztof Juszczak -BJOR
30. Belgijskie Ale (10-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „BXL” – Tomasz Michalski – Brovca
Miejsce III: nie przyznano
31. Belgijskie Mocne Ale (16-24º Plato)
Miejsce I: „Komes Potrójny Złoty” – Krzysztof Panek – Browar Fortuna
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Browar Łakomin
32. Saison (10-18º Plato)
Miejsce I: „Otwarcie Sezonu” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: „Saison” – Michał Zieliński – Browar Incognito
Miejsce III: „Szczyt Sezonu” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
33. Czeski Jasny Lager (9-14º Plato)
Miejsce I: „Klasyka Waszczuków – Desitka” – Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
Miejsce II: ” Czeski Pils Cieszyński” – Frantisek Sikora – Browar Zamkowy Cieszyn
Miejsce III: „Rodowite Pils” – Grzegorz Garniec i Krzysztof Zawlik – Doctor Brew
34. Niemiecki Jasny Lager ( 10-14º Plato)
Miejsce I: „Janusz Moczywąs”- Mateusz Waszczuk i Filip Lis – Browar Waszczukowe
Miejsce II: „Pils” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: nie przyznano
35. Inny Jasny Lager (10-22º Plato)
Miejsce I: „AHOP” – Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski – Browar Prost
Miejsce II: „Simcoe Pils” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: „Riders on the hops” – Paweł Fityka – Minibrowar Reden Chorzów
36. Bursztynowy Lager (10-16º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Bursztynowe” – Maciej Smolicki – Bielawska Wytwórnia Napojów
Miejsce III: „Marcowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
37. Ciemny Lager (10-15º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Piaseczyńskie Ciemny Lager”- Artur Jakubiak i Dawid Głuszczyński – Beerlab
Miejsce III: „Ełckie”- Igor Omelianenko i Taras Hupalo – Mazurski Browar
38. Koźlak (>16º Plato)
Miejsce I: „Tenczynek Bock” – Sebastian Jabłoński – Browar Tenczynek
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
39. Sour Ale
Miejsce I: „Flanders Red Ale Red Wine Barrel Aged” – Wojciech Piasecki – Browar Port Gdynia
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Haandbakk” – K.Kulpa, R. Petersen i M.Anzolin – Haandbryggeriet
40. Sour Ale z owocami
Miejsce I: „Jose” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce II: „Fruttato Peach” – Karol Kołodziejski – Browar Brodacz
Miejsce III: ” Porzeczkowy Joe” – Jan Gadomski i Aleksander Hurko – Browar Monsters
41. Brett Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „RIS Brett Rum Barrel Aged” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
Miejsce III: „Brett Pale Ale” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
42. Piwo dymione
Miejsce I: „Imperialny Nafciarz Laphroaig Barrel Aged” – Mateusz Górski – Brokreacja
Miejsce II: „Rauchbock” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: nie przyznano
43. Piwo z owocami
Miejsce I: „Victoria” – Łukasz Kojro i Dariusz Piecuch – Browar Palatum
Miejsce II: „Frutal” – Michał Kordek – Warsztat Piwowarski
Miejsce III: „Pszeniczne z brzoskwinią” – Michał Bukowski – Browar In Brand
44. Piwo z miodem
Miejsce I: „1423”- Mateusz Cichał – Browar Piwoteka
Miejsce II: „Piernikowe” – Mirosław Gałka i Adam Lerke – Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce III: „Miodowe” – Jarosław Ogórkiewicz – Browar Kościerzyna
45. Piwo z warzywami
Miejsce I: „Blada Marija” – Łukasz Gustkiewicz i Tomasz Syguła – Piwowarownia
Miejsce II: „Dyniowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: „Brovaria Dyniowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
46. Piwo z dodatkami
Miejsce I: „Imbryczek destrukcji”- Krzysztof Juszczak – Browar Harpagan
Miejsce II: „Wędzona Śliwka” – Jakub Nożewnik – Browar Sady
Miejsce III: nie przyznano
47. Wood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: „Legenda Króla” – Mirosław Gałka i Adam Lerke – Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce II: „Sour Passion Fruit Wild Ale Rum Barrel Aged” – Roman Pękała i Michał Semrau – Przystanek Tleń
Miejsce III: „Old Ale BA Whisky Slyrs” – Krzysztof Kula i Jarosław Sosnowski – Browar Birbant
48. Piwo niskoalkoholowe i bezalkoholowe
Miejsce I: „Berlin-Air Weisse” – Paweł Woźny – Browar wBrew
Miejsce II: „Piaseczyńskie APA Zero” – Dawid Głuszczyński – Browar Beerlab
Miejsce III: „Miłosław Bezalkoholowe IPA” – Marcin Ostajewski – Browar Fortuna
49. Piwne specjalności
Miejsce I: „Sourtime Mango Imperial IPA” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt
Miejsce II: „Wheat IPA” – Dawid Zamora – Browar Jana
Miejsce III: „Wymrażany 652 m. n.p.m.” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
50. Cydr
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
51. Miód pitny
Miejsce I: „Blacklabel Norsemet” – Alexander Eckert – Metsiederei Eckert
Miejsce II: „Midus Kunigaiksciu” – Erikas Augustinavicius – MB Susves Midus
Miejsce III: „Miód Pitny Dwójniak AM” – Marcin Jaros – Pasieka Jaros
Michał Kopeć (Browarnicy.pl)
14 lat doświadczenia w branży piwnej. Międzynarodowy sędzia piwny BJCP (Beer Judge Certification Program). Sędzia piwny Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Piwowar domowy. Birofil/Bibliofil – kolekcjoner książek o piwie. Od 2004 roku prowadzi szkolenia dotyczące kultury picia piwa, sensoryki oraz warzenia. Współpracuje m.in. z Maciejem Chołdrychem (Piwoznawcy). Realizuje regularne szkolenia w Szynkarnia Wrocław oraz Upojeni Katowice. Organizuje szkolenia dla branży HoReCa (m.in. dla Novotel, Hard Rock Cafe, Marriott, Golden Tulip). Prelegent podczas festiwali piwnych, m.in. Silesia Beer Fest. Prowadzi stronę Browarnicy.pl oraz fanpage Piwo w serwisie Facebook. Autor wielu piosenek o piwie. Od sierpnia felietonista Horeca Business Club.