Zapraszamy na kolejne spotkanie LIVE, 25 marca (środa) o godzinie 20. Dziś rozmowa z Iwoną Niemczewską i Karolem Okrasą. Jak restauratorzy radzą sobie w aktualnej sytuacji? Jak szefowie kuchni reagują na kolejne zmiany w zasadach stosowania środków bezpieczeństwa podejmowanych przez rząd z powodu epidemii koronawirusa? Na spotkanie zaprasza Rafał Krzycki.
Pytania można wysyłać na naszego maila [email protected]. Będzie można je zadać także podczas trwania audycji. Komentarze można dodawać na profilu Horeca Business Club Do zobaczenia!
Iwona Niemczewska
Szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu Chaine des Rotisseurs Polska, członkiem Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce. Podczas Worldskills 2019 polski zawodnik prowadzony przez Iwonę Niemczewską zdobył wicemistrzostwo świata w gotowaniu wyprzedzając 44 pozostałe kraje. W roku 2019 uzyskała tytuł „osobowość kulinarna 2019”
Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie, która doskonale wpisała się na mapę kulinarnych miejsc w stolicy, jako ta, która w rankingu Poland 100 Best Restaurant Awards 2019 zajęła zaszczytne pierwsze miejsce.
Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy tj. „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.
Oprócz pasji do gotowania jest wielkim miłośnikiem podróży, które są często inspiracją do wprowadzania nowych, oryginalnych i wyszukanych smaków w jego kuchni.
Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chef de L’Avenir w 2008 r przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chef Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien. Laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii. We wrześniu 2011 r. został odznaczony przez Minister Edukacji Narodowej Katarzynę Hall medalem Komisji Edukacji Narodowej, a w listopadzie 2011 r. otrzymał z rąk Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego odznakę BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą.