Małe bistro? Duża restauracja? W obu przypadkach czystość na pierwszym miejscu!

0
1237

Niezależnie od tego czy goście wybierają dużą restaurację czy niewielkie bistro, oczekują podobnych standardów obsługi. Liczą na wykwalifikowany personel i wysokiej jakości potrawy. Bardzo duże znaczenie ma również wystrój lokalu, a jego czystość to absolutna wizytówka, która niejednokrotnie decyduje o powrocie gościa do lokalu.

Przy utrzymaniu porządku w lokalu najistotniejsza jest systematyczność. Nie można dopuścić do żadnych zaniedbać, ponieważ one wygenerują kolejne i wówczas na sprzątanie obsługa będzie musiała poświecić znacznie więcej czasu i niekoniecznie z zamierzonym efektem.

Aby ułatwić obsłudze utrzymanie porządku na sali warto takową podzielić na rewiry i jasno określić, kto i w jakim zakresie za dany rewir jest odpowiedzialny. Kelner musi wiedzieć, który stolik ma posprzątać i przygotować dla kolejnych gości.
W kuchni również warto ustalić zasady, tak aby każdy z pracowników miał w obowiązku posprzątanie swojego miejsca pracy.

Natomiast jeśli chodzi o toalety warto ustalić dyżur i wyznaczyć godziny odpowiedzialności danego pracownika za czystość tego pomieszczenia: przemycie podłogi, odkażenie klamek oraz kurków w umywalce, uzupełnienie mydła, papieru oraz ręczników papierowych.Preparatem, który można polecić do utrzymania czystości w sali konsumpcyjnej jest Clinex Blink. Jest to uniwersalny preparat do czyszczenia wszelkich powierzchni zmywalnych odpornych na działanie wody. Duża ilość alkoholu sprawia, że myta powierzchnia szybko wysycha, nie pozostawiając smug ani zacieków. Nadaje czyszczonej powierzchni delikatny połysk, pozostawiając przyjemny zapach. Preparat ten nadaje się do ręcznego mycia posadzki, a także przy odpowiednim zalecanym stężeniu do przemywania stolików przed przyjęciem nowych klientów.

Podstawowym preparatem w każdej kuchni jest płyn do mycia naczyń. Polecanym, ze względu na swoje właściwości odtłuszczające oraz na wysoką ekonomiczność, jest Clinex Handwash. Dzięki wysokim zdolnościom do emulgowania tłuszczów skutecznie usuwa wszelkiego typu zabrudzenia, zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie. W kuchni należy przede wszystkim skupić się na tłustych zabrudzeniach, bo to one przeważają na większości powierzchni. Preparatem, który skutecznie usunie tłuste zanieczyszczenia, a przy tym jest bezpieczny dla każdego materiału, jest Clinex 4 Dirt. Doskonale rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i wielowarstwowe powłoki brudu. Mówiąc o czystości w kuchni, nie możemy zapomnieć o dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku jest Clinex Barren. Jest to zasadowy preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym, przeciw grzybom drożdżopodobnym, przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni, urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.